Nieuws

Lesmateriaal plantenkennis beter toegankelijk

De online cd-rom Groene ruimte; herkennen en toepassen van planten is vernieuwd en gecombineerd met ander lesmateriaal en toetsen in een arrangement. Leerlingen kunnen nu op één plek planten leren herkennen, benoemen en oefenen.

In het Wikiwijsarrangement Plantenkennis Groene Ruimte kunnen mbo-leerlingen niveau 1 tot en met 4 op hun eigen niveau plantenkennis opdoen en daarmee oefenen. De nieuwe versie van de online cd-rom Groene ruimte; herkennen en toepassen van planten vormt onderdeel van het arrangement. Daarin zijn de plantengroepen overzichtelijker weergegeven en afgestemd op de Plantenkenniskaart van de branchevereniging VHG (voor ondernemers in het groen). Van elke plant zijn foto’s, de Nederlandse en wetenschappelijke naam en kenmerken opgenomen.

Oefenen en toetsen

Naast de plantencd-rom is in het nieuwe arrangement het bestaande digitaal lesmateriaal van het Ontwikkelcentrum over het herkennen en onderhouden van planten samengebracht. Bovendien zijn er diagnostische toetsen aan toegevoegd. Zo kunnen leerlingen vooraf checken hoe het staat met hun plantenkennis om vervolgens gericht aandacht te besteden aan onderwerpen die ze nog onvoldoende beheersen. Het Ontwikkelcentrum maakte het arrangement, in samenwerking met de branchevereniging VHG en de AOC Raad.

Op eigen niveau

De cd-rom Herkennen en toepassen van planten bestaat uit een bibliotheek en oefeningen. In de bibliotheek kunnen leerlingen op verschillende manieren planten opzoeken, foto’s en uitleg bekijken, printen en hun eigen selectie maken. Met het oefengedeelte oefenen ze met het herkennen van planten en het gebruiken van de wetenschappelijke naam.

De indeling in plantengroepen komt overeen met de Plantenkenniskaart van branchevereniging VHG, voor onder meer hoveniers en groenvoorzieners. De Plantenkenniskaart beschrijft wat van een leerling op een bepaald niveau verwacht mag worden. Op niveau 1 hoeft een leerling bijvoorbeeld alleen de Nederlandse namen van de planten te kennen, op de hogere niveaus ook de wetenschappelijke namen en kennis over toepassing en onderhoud.


(Bron foto: Thinkstock)