Nieuws

Lesmateriaal T-rijbewijs eind april gereed

Vanaf juli 2015 hebben bestuurders van een tractor een T-rijbewijs nodig om op de openbare weg te mogen rijden. Om optimaal voorbereid te zijn op het theorie-examen, ontwikkelt het Ontwikkelcentrum een studiepakket met lesstof en proefexamens.

De inhoud van het studiepakket met de titel ‘Theorie voor het T-rijbewijs’ is gebaseerd op de toets van het CBR en houdt dezelfde volgorde aan. Er wordt uitgebreid aandacht besteed aan de techniek van de trekker, de risico’s van het rijden met de trekker op de openbare weg en situaties die voorkomen als je met de trekker deelneemt aan het openbaar verkeer. Extra handig is de borden-bijlage met alle borden en hun betekenis.

De theorie zal zowel online en als lesboek beschikbaar zijn. De proefexamens zijn uitsluitend digitaal. Het studiepakket 'Theorie voor het T-rijbewijs' is vanaf eind april 2015 te bestellen via de webshop van het Ontwikkelcentrum.

Invoering T-rijbewijs

Door de invoering van het T-rijbewijs dient de rijvaardigheid van de bestuurders te verbeteren. Naast kennis van de regels, worden bestuurders zich bewuster van de omgeving, hoe deze op de trekker reageert en kunnen ze beter de risico’s van andere verkeersdeelnemers inschatten.

Tot de invoering is er voor het besturen van een tractor nog geen rijbewijs nodig. Jongeren van 16 en 17 jaar daarentegen dienen in het bezit zijn van een trekkercertificaat. Dit is een trekkerrijbewijs voor jeugdigen. Jongeren die voor de invoering van het T-rijbewijs het trekkercertificaat behalen, mogen dit tot 1 jaar na invoering voor het nieuwe T-rijbewijs inwisselen.

Voor meer informatie over het lespakket ‘Theorie voor het T-rijbewijs’ kun je contact opnemen met Judica Wondergem van het Ontwikkelcentrum.


(Bron foto: Ontwikkelcentrum)