Nieuws

Lesmateriaal voedselverspilling voor basisonderwijs

Food Cabinet heeft voor het basisonderwijs een lespakket over voedselverspilling ontwikkeld. Hiermee kunnen kinderen op een jonge leeftijd kennis maken met dit thema.

In Nederland verspillen we een derde van ons voedsel. Gemiddeld gooien consumenten ongeveer 14% van het gekochte voedsel per persoon per jaar weg. Dit staat gelijk aan 50 kilo voedsel per persoon. De oorzaak ligt zowel bij de consument als bedrijven en supermarkten. Zo voldoet groente bijvoorbeeld niet aan de cosmetische eisen, wordt er te strikt omgegaan met houdbaarheidsdata of wordt er meer gekocht dan men op kan eten. Dit heeft grote ecologische, economische en sociale gevolgen. Daarom is het belangrijk om het verspillen van voedsel tegen te gaan.

Lesmateriaal

Met het lesmateriaal ‘Voedselverspilling’ leren kinderen op een begrijpelijke en aansprekende manier wat voedselverspilling is en hoe je verspilling kunt verminderen en tegengaan. Het is geschikt voor kinderen van groep 5 tot en met 8. De les duurt anderhalf tot twee uur en bevat aansprekende voorbeelden, video’s, opdrachten en quizzen. Voor groep 7 en 8 is er een extra verdiepingsmodule beschikbaar.

Damn Food Waste

Damn Food Waste is een samenwerking van verschillende initiatiefnemers en partners waaronder Young Food Movement, Voedingscentrum en Wageningen UR. Allen hebben zij hetzelfde doel: het tegengaan van voedselverspilling. Activiteiten zijn bijvoorbeeld gratis lunches, gemaakt van voedsel dat anders niet op ons bord zouden zijn beland, pop-uprestaurants door heel Nederland en lesmateriaal voor het basisonderwijs.


(Bron foto: Website Damn Food Waste )