Nieuws

Lesmateriaal voor MBO keuzedeel landbouwhuisdieren online

Samenvatting
 • Onderwerp
  Dierenwelzijn, Diergezondheid, Lesmateriaal
 • Interessant voor
  Dierverzorger
Bekijk de bronnen
Voor het MBO Keuzedeel Landbouwhuisdieren is een wiki beschikbaar die gebruikt kan worden tijdens de bijbehorende lessen. Het keuzedeel omvat een verdieping van de kennis en vaardigheden met betrekking tot te verrichten werkzaamheden als assistent in de dierenartspraktijk voor landbouwhuisdieren.

De wiki bevat opdrachten om benodigde kennis op te doen en vaardigheden te oefenen. Het lesmateriaal is bedoeld voor studenten die verbreding of verdieping zoeken binnen de kwalificaties paraveterinair en dierverzorging, niveau 4.

Keuzedeel landbouwhuisdieren

De Wiki Keuzedeel landbouwhuisdieren (MBO) bevat lesmateriaal en opdrachten over alle belangrijke aspecten van het werk als assistent in de dierenartspraktijk. Er zijn onderdelen die de studenten laten kennismaken met de sector en de gebruikte apparatuur. Daarnaast zijn er hoofdstukken over onder andere hygiëne, voeding, gezondheid, gedrag en welzijn van landbouwhuisdieren.

Bij alle onderdelen vormen de vakkennis en vaardigheden zoals die zijn benoemd in het keuzedeel MBO landbouwhuisdieren de basis. Na een inleiding met korte, heldere informatie volgt steevast een aantal praktische opdrachten.

Zelf leren

De opdrachten kunnen variëren van een kwartetspel tot een praktijkbezoek aan een veehouderij om meer te leren over de samenstelling van melkveevoeding. Ze zijn gericht op diverse landbouwhuisdieren en recreatiedieren, met nadruk op melkvee. De docent kan bij deze opdrachten betrokken zijn, maar veel opdrachten zijn zelfstandig te maken en dit is ook de bedoeling.

Bij de toelichtingen wordt niet alleen gesteund op tekst, maar ook op videomateriaal. Elk onderdeel bevat links naar literatuur of regelgeving die bij de opdrachten gebruikt kan worden. Daarmee biedt deze wiki een omvangrijk lespakket voor mbo-studenten die dit keuzedeel willen volgen.

  Het project

  De wiki is gemaakt onder verantwoordelijkheid van Wageningen Livestock Research, in samenwerking met Clusius College, Nordwin College en Zone College, en is vrij toegankelijk. De productie van deze Wiki werd mogelijk gemaakt door de financiering van het project vanuit de WURKS-regeling (WUR Knowledge Share). WURKS-projecten worden gefinancierd door het ministerie van LNV en hebben tot doel onderzoek en onderwijs met elkaar te verbinden. De ontsluiting en borging van de kennisbronnen is mede mogelijk gemaakt door Groen Kennisnet.

  (Bron foto: Project Keuzedeel MBO Landbouwhuisdieren)

  Wiki

  (1)