Nieuws

‘Loeiend’ enthousiast over legale hennep

‘Vitalere koeien’, ‘minder moeite om veel melk te produceren’, ‘vruchtbaarheid is beter’; een ‘super-enthousiaste’ melkveehouder aan het woord in Melkveemagazine over het voeren van vezelhennep -het ‘legale broertje van de nederwiet’- aan koeien.

In het intro van het vakbladartikel meldt productmanager ruwvoerteelt Mark de Beer dat de teelt van vezelhennep het proefstadium voorbij is. Inmiddels telen 60 melkveehouders het gewas op totaal 200 hectare grond.

De koe

Melkveehouders geven aan dat hennep geen wondermiddel is, maar dat het zeker wat extra’s kan geven. Naast voornoemde positieve effecten worden genoemd: koeien glanzen, actiever op de melkrobot (meer weigeringen) en lagere celgetallen (zie Wikipedia voor uitleg).

De clou

Melkveemagazine meldt dat de clou van dit verhaal in de structuur van het gewas zit; de harde kernen van de lange stengels ‘zorgen ervoor dat het voer wat langer in de pens blijft dobberen waardoor de vertering en de voerbenutting verbeteren’. Ook op de klauwen heeft dit volgens De Beer een gunstige invloed: droge, harde klauwen gaan vaak samen met een goede vertering.

Hakselaars lopen stuk

In het artikel wordt gemeld dat teelt van vezelhennep ‘absoluut niet moeilijk’ is; het groeit ‘bijna vanzelf’, heeft geen kunstmest en geen gewasbeschermingsmiddelen nodig. Er worden ook een paar ‘maren’ genoemd, denk aan: gevoelig voor slechte bodemstructuur, droogte na opkomst en lengte gewas (rond de 3 meter); gevoelig voor wind.

Een voornaam ‘minpunt’, althans als het gaat om de oogst van de stengels, is de taaiheid van de plant. De Beer: ‘Het gewas [...] bevat de sterkste natuurlijke vezel die er bestaat. Die omhult de hele stengel van de plant. En daar zijn in het verleden al heel wat maïshakselaars letterlijk op stukgelopen’. Het artikel eindigt met een loonwerker die zich heeft gespecialiseerd in de oogst van vezelhennep en vanuit het hele land wordt gebeld vanwege zijn diensten.


(Bron foto: Blonder1984 (eigen werk) [GFDL of CC-BY-SA-3.0-2.5-2.0-1.0] via Wikimedia Commons )