Nieuws

Long en gewrichtsaandoeningen bij geiten door mycoplasma

Luchtweginfecties bij geiten worden vaak veroorzaakt door bacteriën, maar mycoplasma's kunnen ook een rol spelen. Daarnaast lijken mycoplasma's ook gewrichtsontstekingen te kunnen veroorzaken.

Bij luchtweginfecties bij geiten spelen de bacterie als Manheimia haemolytica en Pasteurella multocida vaak een rol, maar soms verloopt het ziektebeeld wat anders. Dan zou het kunnen dat er een mycoplasma in het spel is, schrijft dierenarts Loes Bastiaansen in het artikel 'Mycoplasma bij luchtweginfecties en ook bij gewrichtsontsteking'.

Mycoplasma

Mycoplasma's zijn kleine bacteriën die lastig te kweken zijn. Diagnose van een mycoplasma gebeurt met een PCR-test waarbij het DNA wordt aangetoond. Omdat een mycoplasma geen celwand heeft, is het ongevoelig voor antibiotica. Daarom is bestrijding ook lastig

Bastiaansen constateert dat ze bij verschillende bedrijven die problemen hadden met longaandoeningen, een mycoplasma kon worden aangetoond. aangetoond. Meestal was ging het om Mycoplasma ovipneumoniae. Soms werd ook Mycoplasma arginini aangetroffen. Er zijn nog wel enkele andere soorten mycoplasma-soorten die long- en uierontsteking bij geiten kunnen veroorzaken, maar die komen in Nederland niet voor.

Weerstand

Wat je bij een mycoplasma-infectie in de stal ziet zijn hoestende geiten met een hangend oor. Het beeld verspreidt zich snel over de gehele stal. M. ovipneumoniae zorgt voor een verminderde afweer op longniveau waardoor bacteriën hun slag kunnen slaan. Daarnaast blijkt mycoplasma ook gewrichtsontstekingen te kunnen veroorzaken, al is niet duidelijk welke mycoplasma-soort hiervoor verantwoordelijk is.

Mycoplasma’s komen voor in de omgeving. Een besmetting voorkomen is lastig, aldus Bastiaansen, maar je kunt wel zorgen dat jonge geiten een goede weerstand opbouwen om ernstige ziekte te voorkomen. Bastiaansen schrijft in het artikel dat nog weinig bekend is over mycoplasma-infecties. Ze hoopt dat ze nog meer te weten te kan komen over door mycoplasma veroorzaakte gewrichtsontsteking en de relatie met de longontsteking.

(Bron foto: Pixabay)