Loopmaaiers voor hoveniers
Er zijn veel fabrikanten die geschikte loopmaaiers maken. De werkbreedte van die maaiers varieert niet zoveel, meestal is dat iets meer dan 50 centimeter. Maar er zijn meer verschillen. Zo kan het gewicht nogal uiteenlopen. Er is een loopmaaier met een accumoter die niet meer dan 33 kilo weegt, terwijl een andere loopmaaier 71 kilo weegt. Een zwaardere machine vraagt niet alleen meer fysieke inspanning, hij kan ook sporen veroorzaken wanneer de bodem vochtig of kwetsbaar is. Vakblad Tuin en Park Techniek besteedt in een aantal artikelen aandacht aan deze loopmaaiers.
Loopmaaiers
In het artikel Variatie in looptechniek test het vakblad loopmaaiers van drie verschillende merken. Naast enkele harde gegevens als maaibreedte en gewicht, keken ze ook naar de bediening en onderhoud. Hoe makkelijk start de motor? Hoeveel onderhoud vraagt de motor? Naast de maaiers met een benzinemotor zijn er ook veel lichtere maaiers die van een accumotor voorzien zijn. De bediening is veel eenvoudiger, schrijft Henk Beunk in het artikel Professioneel speelgoed: 'Geen getrek aan het startkoord van een motor die de eerste keer niet wil aanslaan; geen gepiel met vette bougies en geen gemors met benzine.'
Mulchen
Je kunt sommige loopmaaiers ook gebruiken om te mulchen. Bij het mulchen wordt het afgemaaide gras niet opgevangen maar langs een mes in een 'combidek' geblazen waar het versnipperd wordt. Die snippers worden vervolgens weer teruggeblazen en bedekken zo de bodem. Het draagt bij aan de opbouw van organische stofgehalte van de bodem, is het idee. In het artikel 'Dek voor elke plek' worden loopmaaiers met zo'n combidek of '2-in-1-dek' besproken. Er zijn ook maaiers met een '3-in-1-dek' of '4-in-1-dek'.
Een bijzondere maaier is de eenarmige maaier of monolenker. In het artikel 'Viking MB 448 VC: grote eenarmige maaier' wordt zo'n maaier besproken met een accumotor.
(Bron foto: Pixabay)