LoRaWAN voor landbouw op afstand
Dat je je aardappelbewaarplaats via een smartphone in de gaten kunt houden is niet nieuw. Dat kan al langer. In de landbouw groeit het gebruik van sensoren die je op afstand kunt volgen of zelfs bedienen. Maar de verbinding met het internet is soms lastig. Als er een Wifi-netwerk in de buurt is, is het niet zo moeilijk. Maar voor sensoren op afstand moet je een andere oplossing bedenken, bijvoorbeeld met een sim-kaartje dat tegen betaling contact maakt via het gsm-netwerk. Het LoRaWAN (Long Range Wide Area Network), dat sinds een paar jaar beschikbaar is, maakt veel meer mogelijk.
Netwerk
Het signaal van dat netwerk is gratis en het bereik is goed, schrijft vakblad Landbouwmechanisatie in het artikel 'LoraWan Sensornetwerk Alles zien'. Inloggen voor dit netwerk is niet nodig, een communicatiechip is goedkoop en het energieverbruik is laag. En hoewel de bandbreedte niet groot is, is het groot genoeg voor de data die sensoren versturen.
Opbouw
In Flevoland werkt The Things Network (TTN) Agri Flevoland bij Praktijkcentrum Aeres aan de opbouw van een LoRaWAN netwerk voor de landbouw. CAH Vilentum (Aeres hogeschool) participeert er in, net als een aantal bedrijven. Je moet sensoren voorzien van een zender die gegevens doorstuurt naar een server. Omdat die zenders ook signalen kunnen ontvangen, zou je het netwerk ook kunnen gebruiken om schakelaars op afstand te bedienen. Zo zou je verwarming aan kunnen passen of een beregeningsinstallatie aan kunnen zetten. Zo kun je landbouw op afstand uitvoeren.
(Bron foto: Thinkstock)