Nieuws

LTO explainer: zo werkt een succesvolle lobby in het wetgevingsproces

Dierenarts in gesprek met paardeneigenaar - Monkey Business Images via Shutterstock
Bron foto: Monkey Business Images, Shutterstock (Shutterstock license)
Samenvatting
  • Onderwerp
    Wetgevingsproces garantietermijn bij verkoop paarden
  • Interessant voor
    Paardenhouders
Bekijk de bronnen
Wetgeving heeft grote invloed op de dagelijkse praktijk van de agrarische ondernemer. Afgelopen jaar was er binnen de paardenhouderij veel aandacht voor de aanpassing van de consumentenwetgeving. Het filmpje LTO explainer gaat dieper in op het wetgevingsproces. Ook laat het filmpje zien hoe de paardensector opkomt voor haar belangen.

De consumentenwetgeving is bedoeld om consumenten te beschermen. Belangrijk onderdeel van de consumentenwet is de garantietermijn, de tijdsperiode waarin de verkoper moet bewijzen dat een eventueel defect aan een product veroorzaakt is door de koper. Deze garantie­termijn geldt ook voor de verkoop van dieren aan consumenten.

Garantietermijn

Naar aanleiding van een richtlijn van de Europese Unie werd de garantie­­termijn verlengd van 6 naar 12 maanden. Dit zou grote gevolgen hebben voor paarden­houders. Een eerdere verlenging van de garantie­termijn naar 6 maanden zorgde al voor veel rechtszaken. Daarom pleitte de paardensector deze keer voor een uitzondering op de verlengde garantie­termijn bij de verkoop van dieren. De lobby was uiteindelijk succesvol, waardoor de garantie­termijn voor dieren nu 6 maanden blijft.

Wetgeving

Maar hoe is dit proces nu precies verlopen? In het fimpje LTO explainer legt sector­specialist paarden­houderij Mieke Theunissen dit uit. Zij vertelt uit welke zes stappen het wetgevings­proces in Nederland bestaat. Ook laat ze zien hoe een persoon of organisatie kan opkomen voor zijn belangen. Ze geeft daarbij specifieke voorbeelden uit de casus consumentenrecht.

Helaas, uw cookie-instellingen zijn zodanig dat deze video niet getoond kan worden. Vink marketing aan in uw cookie-instellingen en ververs deze pagina om de video te tonen.
Zo werkt een succesvolle lobby in een wetgevingsproces

Bron: LTO Nederland