Nieuws

Luchtbeweging in het Nieuwe Telen

Luchtbeweging in de kas is een lastig grijpbaar aspect van klimaatbeheersing. Toch is het een belangrijk aspect van Het Nieuwe Telen. Je kunt zo de groeisnelheid van een gewas beïnvloeden.

Glastuinders die de principes van Het Nieuwe Telen (HNT) toepassen, besparen energie en werken aan een duurzame en efficiënte teelt. Ze passen kennis uit plantenfysiologie en natuurkunde toe. Ze zorgen voor een optimaal kasklimaat en besparen energie door te schermen en de luchtcirculatie te beheren.

Microklimaat

Die beheersing van het kasklimaat is belangrijk, zo legt Jan Voogtt, docent van HNT-cursussen, uit in het artikel 'Nieuwe inzichten in luchtbeweging en verdamping laat HNT beter renderen'. Bij een optimaal kasklimaat kan een plant de huidmondjes langer open houden. Zo lang huidmondjes geopend zijn, kan een plant CO2 opnemen en neemt de groeisnelheid toe. Huidmondjes zijn het regelorgaan van de plant. Bij een hoge RV kan een plant zijn waterbalans beter op orde houden en blijven die huidmondjes langer open. Luchtbeweging rondom de plant speelt een belangrijke rol bij de regeling van het microklimaat rond de plant.

Luchtbeweging

Luchtbeweging is belangrijk, maar misschien is het wel het moeilijkst grijpbare van de klimaataspecten in het HNT, schrijft Vakblad Onder Gals in het artikel 'Vochtafvoer met droge lucht van boven scherm lijkt effectief'. Je kunt ventilatoren inzetten, maar als er flink wind staat op de kas, en de buitentemperatuur onder de 15°C daalt, ontstaat makkelijk trek.

Er zijn verschillende systemen voor luchtuitwisseling op de markt. Je kunt werken met ventilatoren, slurven onder of boven het gewas en luchtbehandelingkasten. Zo'n 60 tot 70% van de Nederlandse tuinbouwbedrijven hebben geïnvesteerd in luchtbehandelingsystemen, schrijft het vakblad in het artikel 'Veelheid aan oplossingen is te complex en belemmert kennisuitwisseling'. In dat artikel worden vijf systemen besproken die luchtbehandeling uitvoeren. Er zijn eigenlijk acht systemen, zo meldt het vakblad, maar drie ervan voeren geen echte luchtbehandeling uit. Die zorgen alleen voor homogenisering van de lucht.

Ervaringen

Adviseurs zijn kritisch over de verschillende systemen. Ze vragen forse investeringen, soms tot 40 euro per vierkante meter. Ze denken dat het soms simpeler kan door anders te ventileren en te luchten, zoals tomatenbedrijf Gardeners's Pride uit Beetgum laat zien in het artikel 'Goede plantbalans zorgt voor lagere belasting en snellere afrijping'. Dat bedrijf dat zegt de principes van HNT onder de knie te krijgen, gebruikt verticale ventilatoren. En in het artikel 'Vochtafvoer met droge lucht van boven scherm lijkt effectief' vertellen enkele telers welke succesvolle ervaring zij hebben opgedaan met ventilatoren die droge en koude lucht van boven het gesloten scherm in de kas brengen.

(Bron foto: Pixabay)

Links

(2)