Nieuws

Maak je bedrijf Brexit-proof

Met nieuwe tools kunnen ondernemers zich nu nog beter voorbereiden op de Brexit. De Rijksoverheid stelt die tools beschikbaar omdat sommige ondernemers belangrijke zaken over het hoofd zien.

Uit onderzoek blijkt dat 80-85% van de ondernemers wel aan de slag is gegaan om zich voor te bereiden op de Brexit, maar ruim de helft daarvan ziet belangrijke zaken nog over het hoofd en is dus nog niet helemaal klaar is voor de Brexit. Dat wordt benadrukt in een persbericht van de Rijksoverheid. Een no-deal Brexit op 31 oktober is nog steeds een reële mogelijkheid. Daarom zijn er nieuwe tools gelanceerd op de website brexitloket.nl. Ook het speciaal verschenen Brexit-magazine bevat veel praktische informatie voor ondernemers. Zo vind je er een Brexit to-do list, een handige Douane-checklist en interviews met ondernemers en instellingen die zich al hebben voorbereid.

Podcasts

Op Brexitloket.nl komt ook een interactieve Track & Trace-tool. Hiermee kunnen ondernemers zelf een virtueel transport ondernemen van Nederland naar het Verenigd Koninkrijk en vice versa. Zo zien zij direct welke obstakels zij onderweg tegen kunnen komen. Wanneer een bepaalde stap nog niet op orde is, kunnen zij direct doorklikken naar een webpagina om dat recht te zetten.

Ook zijn er de Brexit Wake-up calls; dat zijn podcasts waarin experts en ondernemers uit verschillende branches hun ervaringen delen en tips geven. De eerste podcast van een reeks van acht is vanaf vrijdag te beluisteren. Daarnaast biedt de Brexit Impact Scan nog steeds de meest complete doorlichting van een bedrijf of instelling op Brexit-risico’s.

Brexit-proof

Met de Brexit Impact Scan hebben veel ondernemers inmiddels vastgesteld welke gevolgen Brexit voor hen heeft. Die informatie is natuurlijk alleen waardevol als je vervolgens ook gerichte actie onderneemt, zoals het aanvragen van een EORI-nummer bij de douane, documenten voormelden bij het Portbase-systeem van de ferryhavens, contracten en verzekeringen aanpassen, import- en exportcertificaten regelen en het dataverkeer Brexit-proof maken.

“Een goede voorbereiding is cruciaal om bij eventuele onwenselijke gevolgen snel en adequaat op te kunnen treden”, zegt Bruno Bruins, minister voor Medische Zorg en Sport. “De overheid en tal van andere partijen in de zorg zetten alles op alles om te voorkomen dat er voor patiënten problemen ontstaan bij een no-deal scenario. Deze nieuwe tools kunnen zorginstellingen helpen om nog eens kritisch te kijken of zij de juiste voorbereidingen hebben getroffen, of dat aanvullende acties nodig zijn.”

(Bron foto: Thinkstock)