Maïsoogst tussen droge stof en nat weer
Volgens een artikel in het blad Veeteelt staat de maïs er in Nederland goed bij dit jaar. Of misschien wel stond, want met de omslag van relatief warm naar koud en nat weer is op veel plaatsen in Nederland de snijmaïs geoogst en ingekuild.
Drogestofpercentage
Volgens Veeteelt ligt het optimum aan droge stof voor de maïsplant zoals hij op het veld staat op 36 procent. Voor de maïskorrel ligt het percentage dan tussen de 55 en 60 procent en voor de stengel en het blad tussen de 24 en 27 procent. Maar hoe bepaal je dat? In het artikel staan hier verschillende methoden en stappen voor uitgelegd. Er wordt zelfs melding gemaakt van een speciale Maïsmanager-app om hierbij te helpen en ook de website Maiscoach.nl biedt veel tips en informatie.
Bodemstructuur
Ondanks dat snijmaïstelers proberen een zo hoog mogelijk gehalte droge stof - en daarmee een zo hoog mogelijke voedingswaarde - uit de maïs proberen te krijgen, oogst niemand graag bij nat weer. Oogsten bij natte omstandigheden is vaak slecht voor de structuur van de bodem.
Of zoals Melkveehouder Wilco Brouwer het zegt in Veeteelt: 'Droge stof is belangrijk, maar ik vind structuurbehoud van het perceel net zo belangrijk. Ik ga bij nat weer niet alles stuk en vies rijden om koste wat het kost een bepaald drogestofpercentage te halen. Het weer speelt dus ook een belangrijke rol bij het bepalen van het beste oogstmoment.'
(Bron foto: Pixabay)