Nieuws

Man en jongere minst hygiënisch qua voeding

Mannen en mensen tot 30 jaar gebruiken vaker dan vrouwen en oudere mensen een ongewassen mes en vegen vaker hun ongewasssen handen af aan de theedoek. Dit en meer blijkt uit het onderzoek Ziekmakers zie je niet.

Het onderzoek is onderdeel van de campagne Ziekmakers zie je niet van het Voedingscentrum. In een video en op posters heeft de instelling bacteriën en schimmels die in de keuken welig kunnen tieren, zichtbaar gemaakt. Tips om deze ziekmakers zoveel mogelijk te weren, geeft zij op haar website op de pagina Geef voedselinfecties geen kans en op de informatiekaart 5x Veilig eten!

Onderzoek

Het onderzoek Ziekmakers zie je niet, keukenblunders liggen op de loer! geeft een beeld van de manier waarop Nederlanders omspringen met voedselhygiëne. Aan het onderzoek namen 1505 respondenten deel die antwoord gaven op stellingen als 'Ik eet tomaten die ik niet eerst heb gewassen', 'Ik weet niet zeker of het vlees of de vis dat ik van de barbecue eet echt goed gaar is' en 'Ik veeg mijn handen tijdens het koken, zonder ze eerst te wassen, af aan een theedoek'.

60+ en vrouw

Op één stelling na koos meer dan de helft van de respondenten voor het antwoord 'nooit'. Iets minder dan de helft van de respondenten lapt de hygiëne'regels' in elk geval 'een enkele keer' tot 'heel vaak' aan zijn of haar laars. Van degenen die 'regelmatig', 'vaak' of 'heel vaak' hebben geantwoord, blijken de meesten zich in de leeftijdsgroep tot 30 jaar te bevinden en mannelijk te zijn. De 60-plussers komen het minst voor in dit antwoordencluster: van alle leeftijdscategorieën weten zij het best hoe zij hygiënisch moeten werken, of doen zij dat in elk geval.

(Bron foto: Thinkstock)