Nieuws

Matras voor koeien nog niet populair

Nederlandse melkveehouders lopen nog niet echt warm voor de strooiselbesparende matrassen voor koeien, want strooiselmateriaal is goedkoop. Toch kun je er arbeid mee besparen.

Stro op de vloer van ligboxenstallen is niet alleen aangenaam voor koeien. In de zogenaamde diepstrooiselbox krijgen koeien ook minder problemen met hun klauwen. Er is minder mastitis en de melkproductie is beter, schrijft vakblad Veehouderij Techniek. Toch is er een nadeel. Het is een arbeidsintensief systeem omdat je het strooisel regelmatig moet aanvullen.

Rubberen mat

Om arbeid te besparen bedachten verschillende stalinrichters matrassen en boxdekken. Het vakblad bespreekt er verschillende in het artikel 'Strooisel besparen met aan gepast diepstrooiselbed'. Meestal zijn het rubberen matten van verschillende dikte die je vult met zand, stro of zaagsel. Daar bovenop kun je strooisel leggen. Omdat je het strooisel minder vaak hoeft aan te vullen, bespaar je op arbeid.

Combibox

Toch is dit systeem ook niet volmaakt. De koe ligt er niet zo zacht op als op een diepstrooiselbed. Ze kan met de achterhand op een kale mat komen te liggen. Daarom zijn er ook combisystemen. Met de voorpoten liggen de koeien op een matras en met de achterhand op een diepstrooiselbed. Er is ook een prefab Combibox dek. Het dek heeft voorin de ligbox een betonnen verhoging waarop een 2,5 cm dikke noppenmat ligt. In het verdiepte deel erachter vind je een diepstrooiselbed.

Oplossing

Maar Nederlandse melkveehouders lopen nog niet erg warm voor deze strooisel- en arbeidsbesparende vindingen. Belangrijkste reden is dat het strooiselmateriaal goedkoop is. Met een mestscheider kun je immers zelf zoveel mogelijk strooisel maken als nodig is. Voor wie geen gedroogde mest als strooisel kan of wil gebruiken zijn de ligboxen en matten wel een oplossing, zo besluit het vakblad.

(Bron foto: Pixabay)