Meelwormen als verdienmodel voor bioboer
Dat insecten een goede voedingsbron zijn voor pluimvee, is al langer bekend. Kippen eten van nature al veel insecten. Omdat insecten een hoog eiwitgehalte hebben, kun je ze goed inzetten als alternatief voor ander eiwitrijk voer zoals sojaschroot of vismeel. Omdat je insecten kunt kweken op producten als organische reststromen passen ze goed binnen de principes van kringlooplandbouw. Biologisch boer Rowin Batterink zag de mogelijkheden voor zijn bedrijf en schakelde over op de teelt van meelwormen, meldt Nieuwe Oogst in een artikel.
Eiwitbron
Batterink wil het biologisch bedrijf overnemen dat zijn ouders 28 jaar geleden zijn begonnen. Op het bedrijf worden 15.500 opfokhennen gehouden, 450 varkens afgemest en diverse groenten geteeld. Daarnaast wordt er duurzame stroom opgewekt met meer dan 1.200 zonnepanelen.
Omdat Batterink in verband met de continuïteit op zoek is naar alternatieve verdienmodellen, verdiepte hij zich in de mogelijkheid van de insectenkweek. Meelwormen leken een goede mogelijkheid omdat je die met laagwaardige reststromen kunt opkweken tot een hoogwaardig eiwitproduct, zo is te lezen in het artikel.
Na een vijfdaagse cursus is hij begonnen met de bouw van een insectenschuur. In kweekbakken worden de meelwormen opgekweekt. Als basis gebruikt hij drie dagen oude larven die geleverd worden door een bedrijf dat glaswormen maakt. Elke week wordt een cel afgezet als diervoer. Batterink wil toe naar een productie van 50.000 kilo per jaar, waarmee hij een van de grotere producenten in Nederland wordt.
Regelgeving
Uit een Vlaams-Nederlands onderzoek van 2019 is duidelijk geworden dat er op dat moment in Nederland 49 insectenkwekerijen actief waren. Hoewel er veel belangstelling is voor het kweken van insecten, heeft het nog geen grote vlucht genomen, schrijft Nieuwe Oogst in een artikel in oktober. Belangrijke reden is dat regelgeving belemmeringen opwerpt.
Europese regelgeving staat niet toe dat insecten tot veevoer verwerkt worden. Er wordt wel al jaren gepraat over het versoepelen van deze regelgeving, maar de aanpassing verlopen traag. Levende insecten en insectenolie mogen al wel worden gebruikt als respectievelijk diervoeder en -grondstof voor pluimvee en varkens.
Van 18 tot en met 22 januari 2021 wordt de Biokennisweek georganiseerd. Groen Kennisnet besteedt in deze week extra aandacht aan biologische landbouw, met elke dag een bericht over een specifiek onderwerp.
(Bron foto: Shutterstock)