Nieuws

Meer afbreekbare voedselverpakking

Composteerbare verpakking van voedsel is nog een kleine markt, maar er is wel toekomstperspectief. De verwachting is dat de Europese markt voor 'biodegradable foodservice disposables' jaarlijks groeit met 5,5%. Het grootste deel ervan is papieren verpakking.

De Europese merkt voor 'biodegradable foodservice disposables' bedroeg in 2015 zo'n 900 miljoen euro. En de verwachting is dat de markt tot 2022 jaarlijks zal groeien met zo'n 5,5%. Dat zou in 2022 resulteren in een omzet van 1,4 miljard euro schrijft Agro & Chemie in het artikel 'Markt met perspectief'. Agro&Chemie baseert zich op een marktonderzoek van Persistence Market Research (PMR).

Bioplastics

Uit dat onderzoek blijkt dat van de afbreekbare verpakkingen papier het grootste segment inneemt. Verwacht wordt dat in 2022 het marktaandeel voor papier 1,2 miljard euro is. De overige verpakkingen bestaan uit hout, bladproducten en bioplastics. PMR ziet vooral voor de bioplastics perspectief, met name door de ontwikkelingen voor plastics op basis van polymelkzuur (PLA) of polyhydroxyalkanoaten (PHA). Daarnaast zijn er andere ontwikkelingen die een rol spelen bij de groei voor afbreekbare verpakkingsmaterialen.

Bewustzijn

Zo is er een groeiend bewustzijn bij consumenten, groeit de consumptie van 'out-of-home' voedsel en zijn er kansen voor de groeiende festivalmarkt. De organisatoren van festivals willen zich graag onderscheiden op duurzaamheid en proberen de CO2-footprint zo laag mogelijk te houden. Biologische afbreekbare verpakkingen passen daar goed in.

Via wet- en regelgeving zou je biodegradable disposablesmarkt (BDM) ook kunnen stimuleren. Zo wil Italië de plasticvervuiling in en rondom de Middellandse en Adriatische Zee terugdringen door fossiele plastics te belasten en composteerbare plastics te bevoordelen.

Retourlogistiek

In het artikel worden nog wel wat knelpunten genoemd. Zo is de retourlogistiek nog een punt van zorg. Wil je het gebruikte verpakkingsmateriaal echt composteren, dan zul je het naar een installatie moeten brengen. Daarnaast spelen de prijsverschillen een rol.

(Bron foto: Shutterstock)