Nieuws

Meer bekend over staart- en maneneczeem

Staart- en maneneczeem is een allergische aandoening die paarden en pony's veel jeuk bezorgt. Het wordt veroorzaakt door de beet van knutten, kleine bloedzuigende insecten. Recent onderzoek heeft meer kennis opgeleverd over deze aandoening.

Staart- en maneneczeem (SME), of zomereczeem is een aandoening bij paarden en pony’s die allergisch zijn voor de beet van Culicoides insecten, beter bekend als knutten. Beten van knutten veroorzaken bij deze dieren hevige jeuk waardoor deze gaan schuren met alle gevolgen van dien. De paarden verliezen staartharen en manen, krijgen een verdikte huid van de manenkam en staartwortel, met schilfers en korstjes. In het ergste geval ontstaan open wonden en ontstekingen.

Preventie

Tot nog toe is er nog geen middel dat de aandoening geneest. Preventie is wel mogelijk door de paarden zo min mogelijk bloot te stellen aan knuttenbeten. De vrouwtjes van de knut hebben bloed nodig om eitjes te maken en bijten vooral rond zonsondergang. Door de paarden op te stallen of te bedekken met een speciale deken, kan veel leed worden voorkomen. Naast blootstelling aan knutten spelen ook erfelijke factoren een rol. Zo blijkt dat onder Friese Paarden een veel groter aandeel aan SME lijdt, dan bijvoorbeeld onder Shetland pony's.

Onderzoek

Tot voor kort was er nog geen betrouwbare diagnostische test beschikbaar om SME in het laboratorium te kunnen vaststellen. Daarom hebben onderzoekers van Wageningen University en Universiteit Utrecht vijf jaar lang samengewerkt aan het ontwikkelen van methodes om de diagnose van SME beter te kunnen stellen. Daarnaast is bekeken hoe SME bij paarden kan worden teruggedrongen en behandeld. Daarvoor is zowel genetisch als immunologisch onderzoek gedaan.

Inmiddels zijn de belangrijkste allergenen die SME veroorzaken, geïdentificeerd en is een betrouwbare test ontwikkeld waarbij voor 9 van de 10 paarden die een allergie hebben, dit ook in het laboratorium kan worden aangetoond. Het onderzoek heeft echter nog geen effectieve behandeling van SME opgeleverd.


(Bron foto: Thinkstock)