Nieuws

Meer bewegen in de buitenlucht

Bewegen in de buitenlucht kan veel makkelijker worden gemaakt door beweegroutes te ontwerpen die gebruik maken van elementen als bankjes, boomstammen of speeltoestellen. Een fysiotherapeut kan daarbij een buitenherstelprogramma schrijven voor zijn patiënten.

Kan meer bewegen buiten niet gemakkelijker worden gemaakt? Fysiotherapeut Wouter Aalders uit Deventer zou graag zien dat zijn patiënten verleid worden om buiten te bewegen en oefeningen te doen.

Hij bedacht daarom routes waarin elementen als bankjes, boomstammen of sporttoestellen zijn opgenomen die gebruikt kunnen worden voor een bewegingsstimulans. Met die routes kunnen patiënten op een leuke en eenvoudige manier buiten bewegen en andere mensen ontmoeten.

Beweegstimulans

Vakblad Stad+Groen beschrijft in het artikel 'Beweegroute in de buitenlucht' hoe het proces in Deventer verliep. Met subsidie van de provincie Overijssel ontwikkelde de Stichting Vrij routes langs bestaande elementen als een bankje, lantaarnpaal, speeltoestel, stoeprand, betonelement, heuvel, slagboom of hek. Aan elk element is een beweegstimulans gekoppeld. Er hangen bordjes waarop staat welke bewegingen je kunt doen. Door zoveel mogelijk beweegstimulansen langs bestaande elementen in de route op te nemen, kun je vrij makkelijke een route met veel variatie maken.

Bootcamptraject

Natuurlijk kun je de routes complexer maken door extra elementen toe te voegen, zoals wat grotere sporttoestellen. Zo zou je een eenvoudige route kunnen uitbreiden zodat het een echt bootcamptraject wordt. Dat zou leuk zijn als trainingsoptie voor sportverenigingen, aldus het vakblad.

Een fysiotherapeut kan bij routes een maatwerkprogramma schrijven voor patiënten. Zo kan het oefenen in de zaal onder begeleiding langzaam verlegd worden naar zelfstandig bewegen buiten.

(Bron foto: Pixabay)