Nieuws

Meer Chinese tomaten met Nederlandse kennis

Door in Nederland tomaten te telen in een muurkas, zoals die in China gebruikt wordt, maken Nederlandse onderzoekers duidelijk dat je door een planmatige aanpak in China de opbrengst kunt verhogen.

Chinese tuinders maken veel gebruik van muurkassen waarin gewassen worden geteeld zonder hoogtechnologische toepassingen. Door zo'n Chinese muurkas in Nederland na te bouwen, kunnen Nederlandse onderzoekers de teelt analyseren, zoals die in China plaatsvindt. Het idee is dat Nederlandse kennisinstellingen hun positie in China zo kunnen versterken, door te laten zien wat het voordeel is van het gebruik van technologie en kennis biedt voor de huidige Chinese tuinbouwsector.

Solar Greenhouse

In Bleiswijk werd daarom in 2017 op het terrein van Wageningen University & Research een zogenaamde Chinese 'Solar Greenhouse'-tuinbouwkas geopend. In een eerste project werd een voorjaarsteelt van komkommer uitgevoerd, maar wat ontbrak was een vergelijkbare teelt in China. In een tweede project met de winterteelt van tomaten, werd daarom in het Chinese Shouguang een zelfde teelt opgezet.

Vergelijking

Het onderzoeksrapport 'Tomaten telen in een Chinese Muurkas' laat zien dat je met kennis en analyse van de werkwijze de opbrengst kunt verhogen, ook zonder high-tech ingrepen. De teeltomstandigheden in China en Nederland zijn niet helemaal vergelijkbaar. Zo heeft de provincie Shandong, waar Shougang ligt, een landklimaat. De winter is er kouder, maar ook aanzienlijk zonniger. Het veel grotere aanbod van zonlicht zorgt voor veel betere teelt condities, omdat naast temperatuur licht de belangrijkste factor is voor groei.

Opbrengst

In Nederland verwachtten de onderzoekers eind januari een oogst van 6 kg/m². Optreden van Botrytis zorgde voor een probleem waardoor een derde van de vruchten niet kon afrijpen. In Shouguang leverde het gewas 10 kg/m² op. Dat was 2.5 keer zoveel als de 4 kg die in Bleiswijk geoogst is, maar het gewas heeft in China ook 2.5 keer zoveel licht voor de teelt beschikbaar gehad. Daarmee was de productie in China vergelijkbaar met die in Bleiswijk, stellen de onderzoekers. Die opbrengst is ook ongeveer 1/3 minder dan dat er aan teeltresultaat in China verwacht kon worden.

Planmatig telen

De opbrengst in China zou hoger kunnen zijn geweest als de start sneller zou verlopen. Dat doe je door de zaaidatum te vervroegen. Je zou dan al in juli moeten zaaien. En als je zwart bodem-afdekfolie gebruikt zou je de groei nog kunnen versnellen.

Wat het onderzoek duidelijk maakt is dat je in China door planmatig te telen de opbrengst kunt verhogen. De kas in China zou ongeveer anderhalf keer zoveel moeten kunnen produceren dan in de winter van 2017 is geregistreerd.

Dit project is uitgevoerd door een consortium van bedrijven en kennisinstellingen waaronder Delphy en Wageningen University & Research, Business unit Glastuinbouw.

(Bron foto: Shutterstcok)