Nieuws

Meer controle met camera in de stal

Met een camera in je stal heb je een extra oog. Je kunt zo controle houden op je melk- of pluimvee via smartphone, tablet of vanuit kantoor.

De cameratechniek ontwikkelt zich heel snel, zegt ICT-techneut Sil Rougoor in het artikel 'Het extra oog van de melkveehouders' dat in Melkveemagazine verscheen. Veel camera's hebben nu wifi. Je kunt ze daarom zonder veel kennis van camerasystemen aansluiten. De camerabeelden kun je dan bekijken via je laptop, pc, smartphone of tablet.

Rust en controle

Vleeskuikenhouder John Knippels is heel tevreden over de camera's die hij geïnstalleerd heeft. De camera's hebben mij meer rust en controle gegeven en het werk is gemakkelijker geworden, zegt hij in het artikel 'Het extra oog van de pluimveehouder' in Pluimveeweb. Vanaf zijn kantoor en zijn smartphone kan hij op elk tijdstip de stallen observeren. In elke stal is een HD-camera opgehangen met overzicht op alle belangrijke zaken in de stal, zoals ventilatie, water en voer. Knippels zou nu liever voor een duurder systeem kiezen dat ook geluid registreren.

Hoge resolutie

Er zijn verschillende camera's mogelijk. Ze kunnen beelden opnemen op een recorder of SD-kaart die je later op je pc bekijkt. En je kunt ze aansluiten via wifi of kabel op een router. Een draaibare camera met toebehoren kost ongeveer 300 euro, schrijft Pluimveeweb. Rougoor adviseert alleen hoge resolutie ofwel HD-camera’s (1080 p) aan te schaffen. Het beeld is veel beter, helderder en scherper dan van de oudere camera’s, terwijl de kosten nauwelijks verschillen.

(Bron foto: Pixabay)

Links

(1)