Nieuws

Meer kennis over natuurlijke veehouderij gewenst

Natuurlijke veehouderij streeft naar een gezonde veehouderij op basis van robuuste veerassen, gezonde dieren en gezonde bodem. Dierenartsen en veehouders vinden dat ze er te weinig kennis over hebben.

Het platform Natuurlijke Veehouderij, een samenwerkingsverband van veehouders, dierenartsen en onderzoeksinstellingen streeft een gezonde veehouderij na. De veehouderij blijft in de visie van het platform gezond door goed diermanagement, strategische inzet en ontwikkeling van lokale rassen, en ondersteuning van gezondheid met natuurlijke middelen.

Kennis delen is een belangrijke activiteit van het platform. Daarom werd op 8 maart in Enschede een conferentie georganiseerd. Vakblad V-focus besteedt aandacht aan die conferentie in het artikel 'Natuurlijke veehouderij: eng of logische strategie?'

Kennis

Uit een enquête die het platform onder veehouders en dierenartsen afnam, blijkt dat de helft van de dierenartsen en de helft van de veehouders bekend is met het concept natuurlijke veehouderij. Van de dierenartsen is 92% er positief over, en van de veehouders 66%. Maar tegelijkertijd vinden dierenartsen (86%) net als veehouders (61%) dat ze er te weinig van weten.

Cursus

Dierenartsen zouden bijvoorbeeld meer willen weten over het gebruik en de werkzaamheid van kruiden. Of over de prestaties van robuuste rassen. En veehouders zeggen meer te willen weten over bodem en het werken met kruiden in grasland. Om kennis beter toegankelijk te maken, brengt Rikilt al sinds 2009 de stalboekjes op de markt. Het platform gaat nu met Rikilt als pilot een cursus voor dierenartsen organiseren.

Kruiden

In oktober gaat er een pilot lopen voor een kleine groep dierenartsen. Later komen er cursussen voor een breder publiek en meer diercategorieën, meldt V-Focus. Tijdens die cursussen wordt onder meer ingegaan op de werking van van veterinaire medicinale kruiden. Aan de orde komen bijvoorbeeld: wetgeving, wat is er op de markt, kwaliteit en veiligheid en kruiden in het voeren en in de weide.

De artikelen in V-focus zijn niet vrij toegankelijk. Om ze te kunnen lezen, kun je een gratis account op V-focus aanmaken.

(Bron foto: Pixabay )