Nieuws

Meer kennis over teelt van prei op water

De teelt van prei op water is duurzaam. En uit onderzoek blijkt dat de teelt economisch gezien vergelijkbaar is met de vollegrondsteelt van prei. De investeringen bij de teelt op water zijn de grootste kostenpost.

Al ruim tien jaar wordt er onderzoek gedaan naar de teelt op water van diverse gewassen. Bij teelt op water kun je goed opbrengsten halen. Bovendien is de teelt duurzaam. Door nieuwe technieken toe te passen kun je besparen op energie of bestrijdingsmiddelen. Prei is een van de gewassen die je op water kunt telen. Het onderzoeksrapport 'Prei op water: overzicht resultaten 2013 - 2017' geeft inzicht in de nieuwste kennis over deze teelt.

De resultaten van het onderzoek zijn gebaseerd op praktijkproeven die in Vredepeel en Kamperland zijn uitgevoerd in vijvers van 200m2. De onderzoekers hebben zich in deze periode gericht op mogelijkheden voor teeltoptimalisatie, de ontwikkeling van het geelstreepvirus en economische aspecten van de teelt.

Teeltoptimalisatie

In de traditionele vollegrondsteelt worden meestal planten van 12 weken of 84 dagen oud geplant. Om een teler meer flexibiliteit te geven, is in dit onderzoek gekeken of je ook een oudere plant van 14 weken kunt planten. Uit de proeven bleek dat die planten een even goede opbrengst gaven en niet eerder schieten. Onderzoekers hebben ook gekeken of het mogelijk is of je de ontwikkeling van zaailingen kunt versnellen door de jonge planten ook op water met voedingsoplossing op te kweken. Het bleek dat je zo binnen 60 dagen al een pootbare plant kunt opkweken.

Het geelstreepvirus, waar de onderzoekers ook hun aandacht op richtten, kwam af en toe wel voor, maar niet regelmatig. De onderzoekers konden het virus niet oproepen door bepaalde teelthandelingen uit te voeren of de temperatuur te variëren. De onderzoekers denken dat een lage temperatuur in combinatie met een hogere watertemperatuur de virussymptomen zichtbaar kan maken.

Kostprijs

Uit de economische vergelijking blijkt dat de teelt op water zich goed kan meten met teelt in de volle grond. De kosten per 1000 kg prei bedragen € 578 voor de vollegrondsprei en € 596 voor de teelt op water. Het blijkt dat de investeringen bij de teelt op water de grootste kostenpost is gevolgd door de arbeid om te planten en oogsten. De kostprijs is nog wel te verlagen door lagere investeringen, door teeltoptimalisatie en door schaalvergroting.

(Bron foto: Pixabay)