Nieuws

Meer kleur met wisselbeplanting

Met een wisselbeplanting, een beplanting van veelkleurig een- en tweejarig perkgoed en kortlevende vaste planten, kun je een heel groeiseizoen lang een kleurige beplanting creëren. Juist in openbaar groen, parken, rotondes of bedrijventerreinen komt zo'n beplanting tot zijn recht.

In vakblad Stad+Groen maakt Joyce Oomen van Blooming Business zich sterk voor de toepassing van wisselbeplantingen, een beplanting waarbij je een- en tweejarig perkgoed mengt met vaste planten. Zo'n wisselbeplanting maakt een plantvak visueel aantrekkelijk, aldus Oomen in het artikel 'Wisselbeplanting kan eigenlijk overal toegepast worden'.

Kleur

Naast parken en openbaar groen noemt ze ook rotondes of boomspiegels die je ervoor kunt gebruiken., Bij een goede beplantingskeuze heb je kleur vanaf mei tot laat in de nazomer. En als je werkt met variëteiten van Calluna, Carex of rode Brassica-soorten, kun je ook in de winter zorgen voor een kleurrijke beplanting.

Lagen

Oomen raadt aan met drie lagen te werken: een onderlaag, een tussenlaag en een bovenlaag. In de onderlaag of basislaag werk je met soorten die de grond snel bedekken. De tussenlaag of middenlaag bestaat vooral uit platen die 'body' geven aan de beplanting: planten met opvallende bladeren bijvoorbeeld. En voor de bovenlaag gebruik je planten die verrassen en boven de andere planten uitsteken. Zij zorgen voor hoogte. Om voor beweging te zorgen, zou je siergrassen kunnen toepassen. Die bewegen makkelijk mee met de wind.

Onderhoudsvriendelijk

Een goed aangelegde wisselplanting kun je onderhoudsvriendelijk aanleggen. Door te werken met bodembedekkers of een mulchlaag van zo'n 10 cm dikte onderdruk je de onkruidgroei. Je kunt een wisselbeplanting ook goed toepassen bij de aanleg van een beplanting met meerjarige vaste planten. Omdat vaste planten tijd nodig hebben om te groeien, kun je met een- en tweejarige de tijd overbruggen.

(Bron foto: Free Stock Photo)

Links

(2)