Nieuws

Meer mogelijkheden met mechanische onkruidbestrijding

Biologische bedrijven gebruiken een wiedeg of schoffelmachine om onkruid mechanisch te bestrijden. Maar er zijn veel meer mogelijkheden. Vakblad Management&Techniek zet nieuwe ontwikkelingen op een rij.

Veel biologische telers gebruiken een wiedeg om onkruid te bestrijden, of ze gebruiken een schoffelmachine. Die wiedeg heeft tanden met een krulveer die aan het chassis vastzitten. Door de slepende en trillende werking van de tanden worden kiemende onkruiden losgetrokken. Dat er meer mogelijkheden zijn, laat vakblad Management&Techniek zien in het artikel 'Nieuwe opties voor mechanische onkruidbestrijding'.

Lepelwieder

Zo maakt het vakblad melding van de uit Frankrijk afkomstige lepelwieder of op zijn Frans 'houe rotative'. Die wieder heeft wielen met kleine lepeltjes die geveerd zijn opgehangen. Door de wielen te draaien, haken die lepeltjes in de grond en werpen zo het onkruid op. De machine is bijzonder geschikt voor grond die dichtgeslempt is. De lepeltjes haken in de korst.

Een andere mogelijkheid is de roterende wiedeg. Anders dan bij de klassieke wiedeg zitten de tanden aan roterende wielen vast. Je kunt die machine ook inzetten in de teelt van aardappelen of vollegrondsgroenten, meldt het vakblad.

Onkruidmaaier

Een nieuwe ontwikkeling is een mechanische onkruidmaaier. Die gebruik je in een gewas dat enigszins ontwikkeld is, maar waar grotere onkruiden staan. De maaier rijdt met messen over de toplaag van het gewas, graan of gras bijvoorbeeld en snijdt zo de onkruiden af. Door uitputting leggen de onkruiden het loodje, is het idee.

(Bron foto: Shutterstock)