Nieuws

Meer naamsbekendheid voor nationale parken

Ruim 60 procent van de Nederlanders bezoekt regelmatig een natuurgebied. Maar nationale parken zijn niet erg bekend bij Nederlanders, en nog minder bij buitenlanders. De verkiezing Mooiste natuurgebied van Nederland moet daar verandering in brengen. Tot 31 oktober kun je je stem uitbrengen op je mooiste natuurgebied.

Nederlandsers komen in de natuur om er te ontspannen of onthaasten. De rust en stilte is belangrijk. Je kunt er me met familie en vrienden een fijne tijd doorbrengen. Daarnaast is natuur een plek waar je verrast kunt worden. Je kunt je er steeds opnieuw te verwonderen over al het moois wat de natuur te bieden heeft. Natuur is belangrijk voor veel Nederlanders.

Maar de Nederlandse nationale parken, die een grote variatie aan typisch Nederlandse landschappen flora en fauna bieden, zijn niet erg bekend bij Nederlanders, zo blijkt uit een imago-en positioneringsonderzoek dat het Programma Nationale parken van Wereldklasse dit jaar liet uitvoeren. En bij bij buitenlanders zijn de nationale parken nog minder bekend. Chinezen associeren onze natuur bekend met tulpen- en bloemenland; en met het land met polders, koeien en Giethoorn. En Amerikanen ebben vrijwel geen beeld van de Nederlandse natuur. Het is daarom belangrijk dat de naamsbekendheid van nationale parken groter wordt.

Verkiezing

Met de verkiezing 'Mooiste Natuurgebied van Nederland' kunnen Nationale Parken zich profileren. Op maandagavond 10 oktober ging die verkiezing van start. In de uitzending van De Wereld draait door maakte juryvoorzitter Pieter van Vollenhove bekend welke dertien natuurgebieden genomineerd zijn voor de verkiezing van mooiste natuurgebied. Zoals verwacht hebben veel nationale parken zich aangemeld. Maar die verkiezing heeft ook nog een ander doel. De overheid wil dat Nederlanders zich uitspreken over onze natuur. Wat kan beter? Wat vinden Nederlanders belangrijk?

Toegankelijk

Voorafgaand aan de verkiezingen is er een publieksonderzoek geweest. Uit dat onderzoek, waarvoor 1000 mensen zijn ondervraagd, blijkt dat 60 procent van de Nederlanders regelmatig een natuurgebied bezoekt. Bossen zijn geliefd, maar ook het duin- en kustgebied wordt graag bezocht. Bijna de helft, 45%, vindt dat natuurgebieden beter moet worden gepromoot. Een iets minder dan een vijfde (18%) vindt dat de natuurgebieden niet goed bereikbaar zijn met het openbaar vervoer. Je zou in de gebieden ook meer voorzieningen zoals openbare toiletten moeten plaatsen, vinden ze. Een heel groot deel van de ondervraagden (77%) vinden het heel belangrijk datnatuurgebieden niet alleen bestemd zijn voor natuurbescherming, maar ook toegankelijk moeten zijn voor publiek.

Geld

Om de kwaliteit, toegankelijkheid en bekendheid van natuurgebieden te verbeteren heeft Staatssecretaris Martijn Van Dam tot 2108 in totaal 4 miljoen euro beschikbaar gesteld. Voor de winnende natuurgebieden is er uit die vier miljoen een extra bijdrage van 100.000 naar 300.000 euro. Elk genomineerd gebied doet daarom zijn uiterste best zoveel mogelijk mensen te laten stemmen. Je kunt ook stemmen op je mooiste natuurgebied via www.mooistenatuurgebied.nl. Dat kan tot en met 31 oktober 2016.

(Bron foto: Doelbeelden.nl)