Nieuws

Meer nachtvlinders in je tuin

Door een gerichte plantenkeuze kun je zorgen dat er meer nachtvlinders in je tuin komen. Het belangrijkste is dat je de vlinders met rust laat.

Met een mooie tuin en een geschikte beplanting kun je zorgen dat nachtrupsen zich thuis voelen in je tuin. Naast een goede plantenkeuze is het belangrijk dat je de tuin met rust laat, schrijft vakblad Vlinders. Nachtvlinders hebben rust nodig wanneer ze als rups van het blad eten, wanneer ze als pop onder de grond zitten en wanneer ze als vlinder op zoek gaan naar nectar of een partner.

Ontwerplagen

In het artikel 'Nachtvlinders: we zien ze niet, maar ze zijn er wel' zet Welmoed Huisman een aantal tips op een rij. Ze baseert zich daarbij op de ontwerpideeën van Piet Oudolf, die werkt met een structuurgevende laag en een dynamische plantenlaag. De structuurgevende laag dient brengt rust en structuur in de tuin. Die structuurlaag bestaat uit hagen, knipvormen, paden en contouren van borders. Voor vlinders is die laag belangrijk. Ze gebruiken de structuurlaag om zich te oriënteren: ze vliegen erlangs op zoek naar nectar en plaatsen om eitjes af te zetten.

De dynamische plantenlaag laat de veranderingen in het seizoen zien: uitlopend blad, bloei, vruchten, zaaddozen. Voor vlinders is die dynamische laag in de winter van betekenis omdat ze er als rups kunnen schuilen tussen het dorre blad of kunnen verpoppen onder de strooisellaag.

Plantenkeuze

Bij het ontwerp is het belangrijk planten te gebruiken waarvan nachtvlinders en rupsen kunnen eten. Het gaat dan om planten met nectar voor de vlinders en bloemknoppen en blad voor de rupsen. In het artikel staat een overzicht van planten die je kunt toepassen in de structuurgevende laag of de dynamische plantenlaag. De grootste groep waardplanten voor vlinders zijn de grassen.

(Bron foto: Afbeelding van Josch13 via Pixabay )