Nieuws

Meer verspillingsvrij door goed om te gaan met houdbaarheidsdatums

Bijna de helft van de Nederlanders kent het verschil tussen Ten minste Houdbaar Tot (THT) en Te Gebruiken Tot (TGT). Goed omgaan met houdbaarheidsdatums kan voedselverspilling voorkomen. Om het verschil duidelijk te maken is Samen Tegen Voedselverspilling een campagne gestart.

(Bron: kennisonline)

Door beter om te gaan met de houdbaarheidsdatums kan de gemiddelde Nederlander elk jaar ongeveer 5 kilo minder voedsel verspillen. “De meeste Nederlanders willen bijdragen aan minder voedselverspilling”, zegt Toine Timmermans, directeur van Samen Tegen Voedselverspilling. “Dat is hartstikke mooi, want samen kunnen we een groot verschil maken. Op de juiste manier omgaan met de houdbaarheidsdatums helpt daarbij. Daarom starten we een tv- en online campagne.”

Ten minste Houdbaar Tot

Hoe zit het precies? De Ten minste Houdbaar Tot-datum zegt iets over de kwaliteit van het product en staat op verpakkingen van producten die niet snel bederven, zoals koffie, melk en pasta. Tot de THT-datum garandeert de fabrikant een smaakvol product. Als de THT-datum verstreken is, kun je het product vaak nog prima eten. Hoe weet je dat? Door je zintuigen te gebruiken en te kijken, ruiken en proeven. “Als melk niet zuur ruikt of klontert kun je het gewoon drinken”, vertelt Timmermans. “En pasta of rijst is na het verstrijken van de THT-datum vaak nog nét zo lekker als daarvoor.”

Te Gebruiken Tot

De Te Gebruiken Tot-datum (TGT-datum) staat op verpakkingen van erg bederfelijke producten, zoals rauwe kip, versgeperst vruchtensap en voorgesneden groenten. De TGT-datum is de laatste dag waarop je het product nog veilig kunt eten of drinken, daarna kun je er ziek van worden. Deze producten moet je dus vóór of op de TGT-datum gebruiken. Door het product in te vriezen kun je het wel langer bewaren. Het is belangrijk om dit vóór of op de TGT-datum te doen. Zo voorkom je verspilling. Kortom, bij Ten minste Houdbaar Tot geldt: kijk, ruik en proef na de datum. Bij Te Gebruiken Tot geldt: gebruik of vries in vóór of op de datum. “Als iedereen op deze manier met houdbaarheidsdatums omgaat, wordt Nederland steeds meer #verspillingsvrij”, aldus Timmermans.

Green Deal

Deze campagne van Samen Tegen Voedselverspilling is een resultaat van de Nederlandse Green Deal ‘Over de datum?’, een samenwerking tussen LNV, VWS, CBL, FNLI, NZO, WUR en het Voedingscentrum, met als doel het verminderen van voedselverspilling gerelateerd aan houdbaarheid. De campagne is uitgewerkt door het Voedingscentrum, in samenwerking met het ministerie van LNV.Informatie en tips om voedselverspilling te voorkomen zijn te vinden op www.verspillingsvrij.nl en op social media via de hashtag #verspillingsvrij.

Mbo Challenge voedselverspilling

Om voedselverspilling tegen te gaan is er ook een challenge voor het Mbo. Tot 1 april 2021 werken studententeams aan voedselverspillingsvraagstukken van bedrijven en organisaties en denken na over innovaties die bijdragen aan het tegengaan van voedselverspilling. Meer informatie en aanmelden vind je hier (aanmelden kan tot 15 oktober).

(bron foto: Shutterstock)