Meer zonnepanelen in de landbouw
De landbouw is nu al de belangrijkste producent van duurzame energie, stelt LTO Noord. Boeren en tuinders zijn betrokken bij 42% van de duurzame opwekking in Nederland, schrijft de brancheorganisatie in de brochure 'Ruimtelijke afweging zonne-energie'. Daarmee is de land- de meest actieve sector op het gebied van opwekken duurzame energie, aldus LTO. Maar het kan nog beter. De landbouworganisatie ziet nog meer mogelijkheden om duurzame interie op te wekken via biomassa, agrarische daken en windenergie.
Geen zonneakkers
Maar de brancheorganisatie vindt niet dat er meer zonneakkers moeten komen. LTO wil dat we zuinig zijn met landbouwgrond waar goede omstandigheden zijn voor primaire productie. Het plaatsen van zonnepanelen frustreert de productie van voedsel, voer en grondstoffen. De organisatie roept daarom de politiek ook op eerst te kijken naar het plaatsen van zonnepanelen op het bouwblok, bijvoorbeeld bij bedrijventerreinen, geluidswallen, waterbassins en bermen. Voor agrariërs die benaderd door een projectontwikkelaar of door een lokale energiecoöperatie, heeft LTO een 'Handreiking zonneparken: weet waar u aan begint' ontwikkeld.
Installatie zonnepanelen
LTO Noord heeft voor de drie noordelijke provincies in kaart gebracht hoeveel ruimte er is voor het plaatsen van zonnepanelen op daken van agrarische gebouwen. Voor Groningen, Friesland en Drenthe komt dat neer op een oppervlak van respectievelijk 230, 230 en 180 hectare aan zonnepanelen bij in totaal zo'n 10.000 bedrijven.
Op 21 augustus maakte zuivelproducent Friesland Campina bekend dat het ministerie van Economische Zaken 200 miljoen subsidie heeft toegekend voor de installatie van zonnepanelen bij de aangesloten melkveehouders. Het betekent dat er 416.000 zonnepanelen op 310 bedrijven geïnstalleerd zullen worden met een oppervlakte van 670.000 m².
(Bron foto: Pixabay)