Nieuws

Meerwaarde van vis

Aansprekende voorbeelden moet vissers stimuleren om tot economische en ecologische rendabele visketens te komen.

De brochure ‘Meerwaarde voor vis’ is geschreven voor vissers en ketenpartners die op zoek zijn naar meerwaarde voor het wildgevangen visproduct. Die meerwaarde kan volgens de samenstellers gevonden worden in duurzame en rendabele visketens: goed voor visser (economisch), zee (ecologisch) en burger (sociaal). De brochure beschrijft een aantal voorbeelden van enkele niet-alledaagse afzetmogelijkheden van vis. Het doel is visserijondernemers te stimuleren tot het ontwikkelen van economisch en ecologisch rendabele visketens. De brochure is een product van LEI Wageningen UR en ProSea, een stichting die zich onder andere richt op meer bewustwording bij mensen die werkzaam zijn in het maritieme gebeid en die ook betrokken is bij het visserij-onderwijs.

Voorbeelden

In de brochure wordt een aantal voorbeelden van initiatieven in de visserij beschreven. Onder de kop ‘Zuidwester Vis : Van de lokale visser naar de regionale supermarkt’ gaat het over de regionale supermarktketen Agrimarkt, die schol en tong van verscheidene vissers uit Zuidwest-Nederland in de schappen heeft liggen. De vissers krijgen daardoor een hogere prijs en de supermarkten een hogere omzet. De consumenten zijn namelijk tevreden over de verse en kwalitatief goede Noordzeevis uit eigen streek.

Online Noordzeevis bestellen via ‘Vers van de visser’ is ook mogelijk. Consument kunnen daarbij direct bij de visser te kopen. Daarbij kunnen ze zelf aangeven bij welk afhaalpunt zij de vis komen halen. Consumenten zijn zo verzekerd van verse vis van uitstekende kwaliteit en kennen de herkomst van de vis.

Krachten bundelen

In Denemarken hebben twintig Deense vissersfamilies een coöperatie gevormd en gezamenlijk met leningen visquota gekocht. De meeste kabeljauw en schol verkopen ze via de visafslag. Een klein deel verkopen ze op een traditionele vissersboot in de haven van Kopenhagen. Sinds het voorjaar van 2015 is het merendeel van hun vangst verkrijgbaar bij de supermarktketen COOP.

Ook Urker scholvissers hebben hun krachten gebundeld. Iedere zaterdagochtend wordt op de vismarkt in de haven van Den Oever in gemeente Wieringen 1.000 kilo verse vis verkocht. Klanten kunnen een workshop fileren volgen en vissers vertellen verhalen van het water. Deze zogeheten Zeeverse Vismarkt zorgt voor veel aandacht en bedrijvigheid rondom de visserij en de haven.

NorthSeaChefs

Een groep Belgische topkoks zet samen met de visserijsector onbekende Noordzeevissen op de kaart. De ‘NorthSeaChefs’ koken met vis van Belgische vissers en onder hun kwaliteitslabel zijn onbekende vissoorten te koop bij Belgische groothandels. Door een markt te creëren voor onbekende Belgische vis willen ze de visserijsector helpen en verspilling tegengaan.


(Bron foto: Pixabay)

Links

(3)