Nieuws

Melk, gezond voor elk?

Over de gezondheidswaarde van melk ontstaat geregeld discussie. Melk zit boordevol waardevolle voedingsstoffen, volgens voedingswetenschappers. Toch kun je prima zonder, zeggen bijvoorbeeld veganisten. Wat is waar?

In een speciale bijlage zet het Vlaamse tijdschrift Nutrinews feiten en cijfers over melk en melkproducten op een rij. Het wetenschappelijk draagvlak voor de positieve effecten van melk(producten) op de gezondheid is nog steeds groot, concludeert Nutrinews. Melk wordt dan ook wereldwijd aanbevolen als onderdeel van een gezond voedingspatroon.

Essentiële voedingsstoffen

Melk en melkproducten zijn nutriëntrijke voedingsmiddelen: ze bieden veel essentiële voedingsstoffen in verhouding tot hun energiewaarde. Zo is melk rijk aan calcium, eiwitten, fosfor, kalium, vitamine B2 en B12. Stoffen die belangrijk zijn voor de groei en instandhouding van onder meer spiermassa en botten. De bijlage in Nutrinews gaat in op de rol van melk in het voedingspatroon, de onderbouwing van gezondheidseffecten van melk, en geeft aanbevolen hoeveelheden voor specifieke doelgroepen, zoals kinderen.

Aanbevolen

Nutrinews benadrukt dat het niet gaat om het drinken van zoveel mogelijk melk, maar het ‘gebruiken van de aanbevolen hoeveelheid melk en melkproducten als onderdeel van een gezonde voeding’. Voor een optimale gezondheid is je totale eet- en leefstijl van belang; veel groenten, fruit en volkorenproducten eten, matig met alcohol en snacks en voldoende bewegen.

Melk vervangen

‘Gezond eten zonder zuivel kán wel, maar vraagt een doordachte aanpassing van het eetpatroon’, aldus de samenstellers van de melkbijlage. Mensen die geen melk gebruiken, moeten dus goed kijken naar hun dieet en eventueel supplementen gebruiken. Om alle benodigde essentiële voedingsstoffen uit plantaardige voedingsmiddelen te halen, moet je er soms grote hoeveelheden van eten.

Melk is niet nodig

Op de website 'Melk, je kan zonder' laat de Nederlandse Vereniging voor Veganisten een andere kant van melkfeiten en cijfers zien. Onder de kop ‘melksprookjes’ weerlegt de vereniging de redenen van de zuivelindustrie om melk aan te prijzen. Zo is melk helemaal niet nodig, want bijvoorbeeld het Voedingscentrum geeft aan dat een volledig plantaardig dieet goed mogelijk is. Melk bevat inderdaad belangrijke voedingsstoffen, zoals calcium en eiwitten, maar die zijn net zo goed uit andere producten te halen, zoals noten, zaden en groente, stelt de vereniging. Op de website zijn alternatieven voor melkproducten en recepten te vinden.

Discutabel

Een ander ‘melksprookje’ volgens de website is de 'natuurlijkheid' van melk. Discutabel, vindt de Vereniging voor Veganisten. In de natuur drinken volwassen dieren vrijwel nooit melk. En hoe natuurlijk is de moderne manier van melk produceren? Bij melkfeiten gaat de vereniging in op het productieproces van melk, de milieu impact, dierenwelzijn en maatschappelijke kosten.

The Milk Story

De maatschappelijke aspecten van zuivel staan centraal op de website van The Milk Story. De initiatiefnemers, FrieslandCampina en het Portaal, willen met verschillende betrokkenen de dialoog aangaan over verduurzaming van de sector. Voeding en gezondheid is een van de thema’s waarover bijdragen op de website te vinden zijn. In een terugblik op 2013 zijn de bijdragen over de gezondheidswaarde van melk te vinden.


(Bron foto: Pixabay)