Nieuws

Melkrobot 'booming' door personeelsvraagstuk

Hoge arbeidskosten en het gebrek aan (goed) personeel maken robotmelken 'booming'. In 2000 melkten 800 bedrijven wereldwijd automatisch, inmiddels zijn dat er 24.000.

Niet alleen het personeelsvraagstuk pakt gunstig uit voor de melkrobot. 'Een bijkomend voordeel van de melkrobot is dat deze het werk 24 uur per dag en zeven dagen per week op precies dezelfde manier uitvoert', aldus Veeteelt in het artikel De melkrobot is volwassen geworden.

Doorontwikkelen techniek

Het artikel geeft een overzicht van de opkomst van robotmelken (in de jaren 70 begonnen en in Nederland werd de eerste robot in 1992 in gebruik genomen) tot een beschrijving van de huidige prestaties. Hoe volwassen de robot ook is, qua techniek is deze nog niet uitontwikkeld. De meeste aandacht gaat momenteel uit naar de verbetering van de melktechniek. Verder worden nog verbeteringen verwacht op het gebied van energiegebruik en bijvoorbeeld de robotarm.

Hoe de techniek achter robotmelken werkt, wordt ook beschreven door Veeteelt. Daarnaast publiceerde het vakblad in het artikel een wereldkaart met informatie over het percentage bedrijven dat in uiteenlopende landen automatisch melkt.

(Foto: Melkrobot, Anoek2012 (eigen werk) [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons)