Nieuws

Melkveehouders leasen melkrobot

Steeds vaker leasen melkveehouders een melkrobot. Je kunt een melkrobot kopen via financial lease, je wordt dan eigenaar van de robot. Maar operational lease begint ook op te komen. Je wordt dan een soort 'huurder'.

Volgens Melkrobotfabrikant Lely wordt nu gemiddeld zo'n 30 tot 40 % van de melkrobots via lease verkocht. In sommige gebieden varieert dat percentagenog meer, van 25 tot 50%, meldt vakbald Veeteelt in het artikel 'Melkrobot 'leasen' begint gewoon te worden'.

Financial lease

De meeste melkveehouders leasen de melkrobot via 'financial lease'. Het is een vorm van bancaire financiering. In feite koop je een melkrobot op afbetaling. Je wordt zelf eigenaar van de melkrobot, je kunt zefl onderhoudern. En je hebt recht op investeringsaftrek.

Operational lease

Maar er zijn ook melkveehouders die volledig ontzorgd willen worden. Zij leasen een robot via 'operational lease'. In dat geval zijn alle kosten, zoals aanschaf, onderhoud, service, reinigingsmiddel en updates, inbegrepen in een maandelijks vast bedrag. Je wordt geen eigenaar van de robot.

Eigenaar

Het artikel gaat nader in op de beide leasevormen. Melkveehouder Joeri Oskam uit Polsbroek heeft bewust gekozen voor 'operational lease'. Hij hoeft niet meer wakker te liggen omdat hij een rekening van een grote storing aan de melkrobot niet kan betalen.

De operational lease past niet bij elke melkveehouder, aldus Gerben Buijs van Lely. Sommige melkveehouders zijn graag zelf eigenaar van een object. Of ze zijn heel handig en doen graag zelf een stuk onderhoud en vervanging.

(Bron foto: Shutterstock)