Nieuws

Meloenen verzamelen in Oezbekistan

Hoofdcurator van de genenbank Chris Kik is in augustus op expeditie geweest in Oezbekistan. Daar heeft hij zaad van meloenen verzameld, bij boeren en op markten. Er zijn niet veel meloenlandrassen uit deze regio in genenbanken aanwezig en dit materiaal is een belangrijke aanvulling in de collectie.

Omdat meloen (Cucumis melo) al meer dan 2000 jaar in Oezbekistan verbouwd wordt is hier een grote genetische variatie te vinden: een Centrum van Diversiteit. Er worden maar weinig geïmporteerde moderne meloenrassen verbouwd en dus zijn er nog veel landrassen te vinden. In deze vele verschillende landrassen zit een scala aan eigenschappen die niet in moderne rassen te vinden zijn. Daarom is het interessant om dit materiaal in de CGN collectie op te nemen en beschikbaar te maken. De “oude” eigenschappen zoals smaak en resistentie tegen ziekten kunnen in modernere rassen ingekruist worden.

Gastvrije carnivoren in een warm land.

Chris heeft met lokale experts het hele land (bijna 450.000 km2 groot) doorgereisd op zoek naar markten en boeren die meloenen verbouwen. Het was in augustus erg warm, tussen de 35 en 40 ˚C, een aanslag op de conditie en hij moest bij terugkomst in Nederland echt weer bijkomen. Het is moeilijk om brandstof te krijgen op het platteland, dus het was een heel avontuur om benzine te scoren. De gastvrijheid is geweldig, overal een warm onthaal. Het eten was wel wennen: Oezbeken zijn echte vleeseters, vooral sjasliek staat op het menu, daar moet je wel van houden.

Zaad

Van 50 meloen landrassen is zaad verzameld. De meeste variatie aan meloenen is in Khorezm gevonden, een regio in West Oezbekistan. Per landras werden 5 meloenen gekocht, opengesneden en het zaad uit gehaald. Het vruchtvlees werd zo goed als het ging van het zaad afgespoeld en daarna werd het zaad goed gedroogd. De hitte werkte hier positief: het drogen ging erg snel. De zaden worden nu in de droogkamer van het CGN verder gedroogd tot ze gereed zijn om te verpakken in luchtdicht aluminium en in te vriezen bij -20 ˚C

Samenwerking met veredelingsbedrijven.

De verzamelmissie is uitgevoerd in samenwerking met veredelingsbedrijven. Zij helpen ook mee met het vermeerderen van het materiaal. Na een embargo periode van vijf jaar wordt het materiaal in de CGN collectie opgenomen en is dan beschikbaar voor onderzoek, veredeling en onderwijs. Het materiaal zal ook opgeslagen worden in de genenbank in Oezbekistan.

(Bron foto: CGN)