Nieuws

Met hitte koprot in uien te lijf

Om aantasting met koprot te voorkomen dienen uien verwarmd te worden tot 42 graden Celsius.

Schimmels en bacteriën zorgen in de bewaring van biologische sjalotten, uien en knoflook voor veel uitval. Er is een energiezuinige warmtebehandeling ontwikkeld, waarbij in één behandeling met hitte de ziekten worden gedood en de partij wordt gedroogd. Of de behandeling de alliumsoorten heeft geschaad, is vervolgens gecontroleerd. In het artikel ‘Hitte bestrijdt koprot’ uit Landbouwmechanisatie zijn de resultaten van een onderzoek hiernaar gepubliceerd.

Warmtebehandeling

Bij een proefpartij bleek dat 40 procent van de uien die van het land kwamen was aangetast door koprot. Vervolgens werden de uien opgewarmd tot circa 30, naar 40 en zelfs 42 graden Celsius. In monsters die aan het begin en halverwege de warmtebehandeling waren genomen, was de aantasting met koprot gehalveerd. Pas bij een warmtebehandeling van 42 graden Celsius ontstond een reductie tot bijna nul. Voor een zeer goed resultaat zijn dus heel hoge temperaturen nodig.

Korte opwarmperiode

Om de hogere temperatuur te realiseren is een korte opwarmperiode voldoende. Het intern opwarmen gaat snel, waardoor de luchtvochtigheid op een acceptabel niveau blijft. Een hogere temperatuur heeft overigens meer voordelen. Zo gaat het nadrogen onder alle omstandigheden gemakkelijk. Er zit dan veel energie in de partij en ook bij warm en vochtig weer drogen de uien. Er ontstaat geen aantasting van allerlei zwartschimmels en verwering.


(Bron foto: Pixabay)