Nieuws

Met iBoswachter langs Spaarbomen

De iBoswachter, of de Spaarbomen-app zijn er nog niet. De apps zijn voorbeelden van wat je zou kunnen doen met iBeacons. Die techniek biedt veel perspectieven voor de natuursector.

'Welkom in mijn bos. Vandaag begint de lente.' Het kan je zo maar gebeuren dat je zo'n push-bericht op je telefoon krijgt wanneer je naar een natuurterrein gaat. Je zou dan wel de iBoswachter op je telefoon geïnstalleerd moeten hebben, maar zover is het nog niet. Die interactieve app is er nog niet. De iBoswachter is een uitgewerkt voorbeeld van een businessconcept in het rapport 'iBeacons: verkenning voor de natuur'

BLE-signaal

iBeacon is de verzamelnaam voor apparaten die een Bluetooth Low-Energy (BLE) signaal uitzenden. Dat BLE-singaal is een individueel draadloos netwerk waarmee je data over kleine afstanden kunt overbrengen. Het is energiezuinig, zuiniger dan de gewone Bluetooth techniek. Zo'n iBeacon-apparaatje kun je in een boom opgehangen, of je kunt het in een ANWB-paddenstoel stoppen. Met je smartphone kun je dat signaal opvangen. Je telefoon stuurt het signaal naar een server, die vervolgens weer een signaal naar je telefoon stuurt. Zo zou de 'Paddenstoelgids' kunnen zorgen dat je een berichtje krijgt met waardevolle informatie, wanneer je langs een ANWB-paddenstoel loopt.

Draagvlak

In het rapport staan een tiental mogelijkheden, uitgewerkte businessconcepten voor consumenten of organisaties. Je kunt iBeacons gebruiken voor navigatieapps, informatie of voorlichting. Het 'Natuurplatform' is een casus bedoeld voor hulpdiensten. Ambulances of brandweerdiensten kunnen bij calamiteiten sneller een weg vinden.

De apps kunnen ook bijdragen aan vergroting van het draagvlak. De 'Donatieboom' bijvoorbeeld stuurt je langs waardevolle bomen. Je krijgt verhalen over die boom. En omdat die app ook deel uitmaakt van een crowdfunding platform, kun je ook geld voor een bijzondere boom doneren. En als je met de Spaarbomen-app langs spaarbomen loopt krijg je punten die geld waard zijn. Je kunt dan met korting aankopen doen in de natuurshop.

Verkenning

Het rapport is het resultaat van een verkenning die uitgevoerd is in opdracht van het platform Innovatie Agro & Natuur. Doel van die verkenning was te zoeken naar mogelijkheden die nieuwe impulsen kunnen geven voor voorlichting, marketing, financiering, veiligheid of ondernemerschap in de natuursector.

(Bron foto: Pisabay)

Links

(1)