Met robots besparen op arbeidskosten
"Ik geloof in automatisering. Ik ben ervan overtuigd dat het de oplossing is om nu en in de toekomst succesvol te kunnen zijn en blijven," zegt potrozenteler Van der Harg. Kas Magazine besteedt in twee artikelen aandacht aan robotisering in de glastuinbouw. Robots zijn al lang niet meer science fiction, aldus de kop van een van die artikelen. Van der Hark heeft geïnvesteerd in diverse robots zoals een combinatierobot die planten kan neerzetten, oprapen en klaarzetten voor een transportband. Hij kan nu meer planten per uur verwerken.
Model
Wanneer pas je robots toe? Wanneer is het zinvol te investeren in robots? Met die vragen werkte Bert van ’t Ooster van leerstoelgroep Agrarische bedrijfstechnologie van Wageningen Universiteit in een promotieonderzoek aan de ontwikkeling van een model GWorkS, een acroniem voor Greenhouse Work Simulation. Het model simuleert menselijke teelthandelingen in de kas en maakt kwantitatieve analyses, zo is te lezen in het artikel Simulatiemodel stuwt automatisering en arbeidsefficiëntie. Doel van de ontwikkeling van dat model is een beslissingsondersteunend systeem te ontwerpen die telers helpt bij de optimalisering van arbeid.
Besparing
Dat is nodig, zo denken de onderzoekers. De arbeidskosten bedragen ongeveer 30 % van de productieprijs. Ze zijn de hoogste kostenfactor. Om concurrerend te blijven zal beheersing van die kosten belangrijk blijven. Door technologische ontwikkelingen zijn er steeds meer mogelijkheden voor automatisering, ook voor complexe teelthandelingen.
Het GWorkS-model is toegepast in de snijrozenteelt. In die teelt zijn oogsten, pluizen en buigen tijdrovende klussen: ruim 90% van de arbeidstijd in de kas. Door optimalisering zou je er op kunnen besparen.
Van ’t Ooster promoveerde op 8 mei met zijn dissertatie A model based method for evaluation of crop operation scenarios in greenhouses.
(Bron foto: Silo)