Nieuws

Microalgen als eiwitbron

Microalgen staan nog niet op het menu, maar ze worden steeds populairder als eiwitvervanger in voeding. In Hengelo wordt een alg geproduceerd die 50% eiwitten bevat.

Microalgen zijn rijk aan eiwit, vitaminen, mineralen, omega-3-vetzuren en antioxidanten. Ze zijn daarom waardevol voor humane voeding. Toen vier jaar geleden de opkomst van algen als alternatieve eiwitbron opkwam, besloot Marcel Oogink in het Overijsselse Hengelo zelf microalgen te gaan kweken. Voordien importeerde hij algen uit Azië, waar het klimaat wat gunstiger is om algen te kweken, Door de groeiende belangstelling werd het voor hem lastig de algen goedkoop in te kopen, zo legt hij uit in het artikel 'Microalgen in the picture als alternatieve eiwitbron' in Food&Nutrition.

Productie

Oogink kweekt de algen volgens een heterotroof principe. De algen gebruiken geen zonlicht, maar gebruiken suiker als energiebron. Oogink gebruikt deze techniek omdat je zo een goede productie kunt halen. Bovendien gebruikt hij een fermentatietechniek bij de productie van de algen. In het artikel wordt een opbrengst genoemd van 10 tot 15 ton droge stof uit een vijver van 1 hectare, maar hogere opbrengsten zouden ook mogelijk zijn. Oogink denkt 10 tot 15 ton uit een bassin van 650 liter te kunnen halen.

Algenburger

Algen zouden een goede vervangende eiwitbron kunnen zijn. De vraag is hoe je algen op het menu krijgt. Zo produceerde hij vorig jaar een spirulinaburger. Helaas bleek de vraag in de supermarkt te gering en verdween het product weer uit de schappen. Toch werkt hij aan een nieuwe algenburger op basis van 50 % verse algen.

Sporters

Oogink ziet ook een mogelijkheid om algen in te zetten als eiwitbron voor sporters in shakes bijvoorbeeld. Voor sporters zijn algen waardevol omdat ze naast eiwitten ook rijk zijn aan vitaminen en mineralen. Sporters gebruiken die microalgen al, op Papendal bijvoorbeeld. En ook de KNVB is aan het experimenteren.

Naast gezond zijn de microalgen ook smakelijk. De smaak wordt omschreven als hartig of zoetig, terwijl het zout- en suikergehalte laag is. Anderen omschrijven het als 'umami'.

(Bron foto: Thinkstock)