Microbiologisch consumptierisico rauwe zuivel
Onvoldoende verzuurde verse kazen en zachte kazen zouden de meeste risico’s geven op een voedselinfectie na consumptie, is te lezen in het document van het wetenschappelijk comité van het FAVV: Advies 02-15 (microbiologische risico’s rauwmelkse producten). Salmonella, VTEC, Listeria monocytogenes, Brucella spp., Campylobacter, enterotoxine-producerende Staphylococcus aureus, Streptococcus spp. en het tekenencefalitisvirus (TBEV) zijn gelinkt aan voedselgebonden uitbraken met rauwmelkse kazen.
Producten
Naast kaas zijn melk, boter, room en karnemelk onderzocht voorzover gebaseerd op de melk van koeien, geiten en schapen. (In eerder onderzoek is ook paarden- en ezelsmelk betrokken). In het FAVV-rapport zijn de nader onderzochte organismen in deze producten terug te vinden, maar –meldt AgriHolland 'de risico’s zijn minder in verzuurde verse kazen, halfharde kazen, boter en room aangezien de groeimogelijkheden van de ziekteverwekkers daar beperkt zijn. Voor harde kazen worden geen specifieke risico’s geïdentificeerd' (FAVV wijst op risico’s bij consumptie van rauwmelkse zuivelproducten).
Risico’s beperken
Veel risico’s kunnen beperkt worden in het stadium van melkwinning (uiergezondheid en hygiëne) en zuivelproductie. Als consument kun je er, wanneer het melk betreft, voor kiezen het product te koken. Laatstgenoemde was een van de adviezen van de European Food Safety Authority (EFSA) die recent ook de consumptierisico’s van rauwe melk onderzocht. In het artikel Europese 'voedselwaakhond': kook rauwe melk is ook te lezen welke doelgroepen vooral alert moeten zijn. Het advies van het FAVV, meldt AgriHolland, is een reactie op het terugroepen van verschillende rauwmelkse producten uit de Belgische schappen in 2014.
Promotie rauwmelkse producten
Nutrinews stelt dat de onderzoeken en adviezen van de EFSA en het FAVV een reactie zijn op de risico’s van promotiepraktijken. Nutrinews: Zowel genoemde instanties als het Amerikaanse FDA (Food and Drug Administration) 'stellen dat de mogelijke gevaren van rauwe melk drinken groter zijn dan geclaimde baten waarvoor elk wetenschappelijk bewijs tot op vandaag ontbreekt'. Voor alle duidelijkheid legt de redactie van het blad uit dat de meeste micro-organismen in verse rauwe melk ongevaarlijk zijn, maar dat er ook pathogene bacteriën tussen kunnen zitten.
'Die laatste kunnen aanleiding geven tot voedselinfecties met beperkte ongemakken maar ze kunnen ook zeer ernstige en zelfs chronische of levensbedreigende gevolgen hebben'. Verderop stelt ze dat het wel is aan te moedigen om meer een beroep te doen op verse basisproducten, maar dat waakzaamheid is geboden als 'alle wetenschappelijk bewezen voordelen en verworvenheden van technologische ingrepen (bv. warmtebehandelingen van voedingsmiddelen) zomaar overboord worden gegooid'. In het artikel Rauwe melk drinken is af te raden. Waarom? Staat Nutrinews verder stil bij de verschillen tussen behandelde en rauwe melkproducten (denk aan voedingswaarde).
(Bron foto: xx)