Nieuws

Mijdt contact met dieren bij coronabesmetting

Samenvatting
  • Onderwerp
    Dierenwelzijn, Covid-19
  • Interessant voor
    Dierverzorger, Veehouder
Bekijk de bronnen
Hoewel er geen aanwijzingen zijn dat dieren besmet kunnen worden met het coronavirus, wordt bij een besmetting geadviseerd contact met dieren toch zo veel mogelijk te mijden. Besmette veehouders moeten ook niet in de stal komen, maar de zorg voor dieren aan anderen overlaten.

Coronavirussen komen bij veel diersoorten voor. Zo is er het canine coronavirus (CCV) bij honden en het feline coronavirus (FCV) bij katten. Er zijn coronavirussen bij varkens, kippen, koeien, en paarden. Maar dat zijn andere types dan het SARS-CoV-2, het coronavirus dat ons nu dagelijks bezighoudt en de ziekte COVID-19 veroorzaakt. Er zijn momenteel geen aanwijzingen dat gezelschapsdieren en landbouwdieren geïnfecteerd kunnen worden met het coronavirus SARS-CoV-2, of dat ze een infectiebron vormen voor mensen, zo bericht de Gezondheidsdienst voor dieren.

Meldingsplicht

Om met zekerheid te weten of verschillende dieren kunnen worden getroffen, is meer onderzoek nodig. Wageningen Bioveterinary Research meldt in een bericht dat er nu studies uitgevoerd worden om de rol van gezelschaps- en landbouwhuisdieren op te helderen in de verspreiding van het virus. Zolang er geen zekerheid is, is het coronavirus SARS-CoV-2 voorlopig aangewezen als meldingsplichtige ziekte.

Dierenartsen die zien dat een dier ziekteverschijnselen vertoont na contact met een patiënt met COVID-19, moeten contact opnemen met de NVWA. Eventueel kan het dier dan getest worden. Wageningen Bioveterinary Research (WBVR) heeft een PCR-test beschikbaar voor SARS-CoV-2. Die test wordt alleen uitgevoerd in risicosituaties en in overleg met het NVWA.

Mijdt contact

Hoewel er geen aanwijzingen zijn dat dieren besmet kunnen worden met het virus, wordt toch geadviseerd om contact met dieren zoveel mogelijk te mijden. Dat geldt zeker voor voedselproducerende landbouwhuisdieren. Voor veehouders met COVID-19 is het advies daarom het contact met hun dieren te vermijden, niet in de stal te komen en anderen voor de dieren te laten zorgen.

Naast de algemene maatregelen zoals aanbevolen door het RIVM - goede hygiëne, vaak handen wassen, ogen neus en mond niet aanraken en hoesten of niezen in je elleboog - geldt voor besmette patiënten het advies contact met dieren zo veel mogelijk te mijden. Dat betekent: huisdieren niet aaien, knuffelen, kussen of laten likken. En het is beter de zorg voor huisdieren aan gezonde huisgenoten of anderen over te dragen.

(Bron foto: PIRO4D via Pixabay)

Links

(9)