Nieuws

Mijlpaal voor Groen Kennisnet: 500.000ste item in de Kennisbank

Weiland vergezicht met koeien - Ruud Morijn via iStock
Bron foto: Ruud Morijn, iStock (iStock)
Samenvatting
  • Onderwerp
    mijlpaal, klimaatboeren, terreinbeheer, nieuwsbericht, kennisbank
  • Interessant voor
    terreinbeheerders, akkerbouwers, melkveehouders, tuinbouwers, varkenshouders, pluimveehouders, multifunctionele landbouw
Bekijk de bronnen
Groen Kennisnet heeft in augustus voor de half miljoenste keer een nieuwe bron in zijn Kennisbank opgenomen: een brochure van de organisatie Boerennatuur Vlaanderen. Deze komt uit het project 'Klimaatboeren versterken ecosysteemdiensten'. "We zijn heel trots op deze mijlpaal.", zegt Linda van Os (manager Groen Kennisnet). "Het is een praktijkgericht, innovatief en overkoepelend onderzoek dat het gehele groene domein zal aanspreken."

De Kennisbank bevat de grootste Nederlandstalige verzameling actuele en betrouwbare kennisbronnen voor de domeinen agri, voedsel en groen.

Als gebruiker kan je de Kennisbank inzetten om op de hoogte te blijven van je vakgebied, leermateriaal vinden voor je lessen, bronnen vinden voor onderzoek en om kennis te maken met verschillende vakbladen, recht uit de beroepspraktijk. Ook kun je gebruik maken van onze agenda, zodat je op de hoogte bent van geplande webinars, praktijk- en onderwijsdagen of andere bijeenkomsten over kennis in de groene sector.

β€œIn de zoekomgeving kun je filters gebruiken om bronnen te vinden die specifiek over jouw vakgebied gaan.”

Linda van Os, 2023

Er kan gefilterd worden op een of meerdere sectoren, op jaar, leermiddelen, type, taal en collectie. Via de zoekhulp kunnen zoekvragen ook nog verbeterd worden.

Acht praktische toepassingen

De 500.000ste bron biedt de boer een palet aan maatregelen ter ondersteuning om de landbouw klimaatrobuuster te maken. De boer kan kiezen uit maatregelen die leiden tot duurzamer water- en bodembeheer. De opties zijn natuurlijk afhankelijk van het type bodem dat een boer heeft; van de hoge zandgronden tot de lage valleigronden. Er is voor ieder wat wils, ook voor Nederlandse boeren.

De acht praktische toepassingen zijn opgedeeld in water, bodem en teelt. Denk hierbij aan een regelbare stuw, koolstofopslag in de bodem of hoe teeltrotatie het best resulteert in klimaatrobuust teelten. Voor ieder van de maatregelen worden voor- en nadelen uitgesplitst voor de boer, inclusief de beraamde kosten. Ook wordt er getoond hoe de boer een maatregel in de praktijk heeft gebracht op het erf.

Samenwerken

Groen Kennisnet werkt doorlopend samen met diverse uitgevers, kennisinstellingen en andere organisaties om relevante vakbladartikelen, onderzoeksresultaten, leermateriaal, projectresultaten en andere kennisbronnen toe te voegen aan de Kennisbank. Zoals de 500.000ste bron. Doordat Groen Kennisnet voortdurend bronnen toegevoegd, blijft kennis actueel en beschikbaar.