Nieuws

Milieuvriendelijke pulsvisserij onder vuur

Pulsvissen, het vissen waarbij platvis als schol en tong met stroompulsen worden gevangen is milieuvriendelijker dan het vissen met de boomkor. Nederlandse vissers investeerden daarom in deze techniek, maar de Europese Commissie wil een verbod op pulsvissen. Het zou een massavernietigingswapen zijn.

Bij de traditionele manier om platvis te vangen gebruiken vissers een boomkor. Met kettingen werd de bodem omgewoeld zodat soorten als tong en schol gevangen konden worden. Omdat deze techniek een sterke verstoring van het ecosysteem is, zochten vissers en onderzoekers naar een andere techniek.

Stroomstootjes

Met de pulskor worden de platvissen met stroomstootjes opgeschrikt zodat zij het net inzwemmen. Deze nieuwe techniek is niet alleen goed voor het ecosysteem, je bespaart er ook brandstof mee. De CO₂-uitstoot is lager. Maar de Europese Commissie heeft deze techniek nog niet toegelaten omdat er nog vragen zijn over het effect van deze techniek op de verschillende vissoorten.

Discussie

Om ervaring op te doen, hebben lidstaten toestemming om met maximaal 5% van hun vloot de pulstechniek gebruiken. Nederlandse vissers, die geïnvesteerd hebben in de techniek, hoopten op ruimere toelating van deze techniek. Maar Franse en Britse vissers zijn tegen. Ze zijn van mening dat de zee met deze techniek leeggevist word. Er wordt er nu in het Europese parlement een felle discussie gevoerd over toelating, meldt NOS op zondag 14 januari.

Toekomst

Volgens Franse parlementariërs is de pulstechniek een massavernietigingswapen. De Nederlandse vissers elektrocuteren zo alles, meldt NOS: plankton, voedsel en vissen. Landbouwminister Schouten ziet de discussie met lede ogen aan, aldus NOS: 'Deze techniek is het vissen van de toekomst'. Wetenschappelijk is er bovendien weinig bewijs voor de stelling van de Fransen dat pulsvissen al het zeeleven vernietigt, aldus NOS. De Nederlandse vissers vrezen dat het verbod op de puslvisserij hen veel schade zal berokkenen en dat hun kotters in de haven moeten blijven liggen.

Verbod

Op 16 januari berichtte NOS dat het Europees Parlement een totaal verbod wil op pulsvissen. Minister Schouten reageert verbaasd op dit besluit: 'Onbegrijpelijk dat het Europees Parlement dit standpunt heeft ingenomen. Het lijkt er op dat emoties en sentimenten hebben gewonnen van feiten en resultaten van onafhankelijke onderzoek.' Meer achtergrondinformatie over de puslvisserij vind je in het dossier Pulskor van Groen Kennisnet.

(Bron foto: Shutterstock)