Nieuws

Minder chemieverbruik met de SensiSpray

Door gewassensoren op de spuitboom bepaalt de SensiSpray-spuitmachine de afgifte per sectie op basis van de hoeveelheid bladmassa.

Bij het doodspuiten van aardappelen is niet op elke plek in het perceel de volle dosering nodig om het loof goed dood te krijgen. De SensiSpray is een koppeling van een aantal technieken op de spuitmachine waarmee men middelen of meststoffen plaatsspecifiek toedient. De SensiSpray is een samenwerkingsproject van Hardi-importeur Homburg Machinehandel, Probotiq en de onderzoeksinstellingen PRI en PPO-AGV van WUR, waarin gewerkt wordt aan plaatspecifieke bespuitingen. In het artikel ‘Exact op de vierkante meter’ uit Landbouwmechanisatie, wordt uitgelegd hoe de SensiSpray werkt.

Greenseeker

De dosering is afhankelijk van de waarneming van een GreenSeeker-sensor, waarvan er één op elke sectie van de spuitboom is gemonteerd. Via een aantal stappen ontvangt de spuitcomputer verder informatie over de hoeveelheid vloeistof die de spuit afgeeft. De druksensor brengt de computer op de hoogte van de druk waarmee wordt gespoten. Het signaal van de rijsnelheid krijgt de spuitcomputer van een wielsensor of via gps.
Het meten van de hoeveelheid bladmassa is een doorlopend proces: elke wijziging in het signaal van de GreenSeeker gaat direct naar de spuitcomputer. Is de hoeveelheid spuitvloeistof te gering, dan gaat er meteen een extra spuitdop open.

Besparing

Bespuitingen met een SensiSpray kunnen een bijdrage leveren aan het terugdringen van het chemieverbruik in de landbouw. Uit praktijkproeven van Plant Research International (PRI) is al gebleken dat de investering kan worden terugverdiend door de besparing op het middelengebruik die ermee wordt gerealiseerd.



(Bron foto: Wikipedia, JanB46)