Nieuws

Minder dode biggen met behulp van kunstmatige intelligentie

Bron foto: Eddy Teenstra (Vrij gebruik)
Samenvatting
  • Onderwerp
    Innovatie kan met kunstmatige intelligentie uitval van biggen reduceren
  • Interessant voor
    Varkenshouders
Bekijk de bronnen
Omdat een zeug in een vrijloopkraamhok meer ruimte heeft, is er in theorie een grotere kans op doodliggen. Dat kost de boer inkomen en ook het welzijn van zeug en biggen legt steeds meer gewicht in de schaal. Daarom is er goed nieuws: Het Beste Idee van Varkensland 2022 is een innovatie die de uitval van biggen in een vrijloopkraamhok kan halveren. De prijswinnaar BigLife werkt met beeldherkenning en kunstmatige intelligentie.

Het is een bekend probleem dat zeugen op biggetjes gaan liggen, vooral de eerste dagen als de biggen klein en kwetsbaar zijn. Biologische varkenshouder Sander Baijens uit Hoogeloon werd geïnspireerd door de toepassing van beeldherkenning in de humane gezondheidszorg en zag daarin mogelijkheden voor de zeugenhouderij. Samen met een softwarebedrijf ontwikkelde hij een slim camerasysteem dat zeug en biggen permanent bewaakt.

Schreeuwende big

Dreigt de zeug op een big te gaan liggen, dan herkent de camera deze situatie door beeldherkenning en kunstmatige intelligentie. Een waarschuwingssignaal in de vorm van een schreeuwende big beweegt de zeug ertoe direct weer op te staan. BigLife was geboren en op 24 november 2022 mocht Baijens er de trofee van het Beste Idee van Varkensland voor in ontvangst nemen.

Vrijloopkraamhok in de lift

Mede door ontwikkelingen in de Europese varkenshouderij is het vrijloopkraamhok aan een stevige opmars bezig. Zeugen hebben in dat type kraamhok meer bewegingsvrijheid en kunnen zich in hun volle lengte 360 graden draaien. Biggen blijken tot wel 500 gram zwaarder te worden en leren zich onderling socialer te gedragen waardoor het couperen van staarten overbodig is. Duitsland verplicht vrijloopkraamhokken per 2026 en Oostenrijk per 2033. Noorwegen, Zweden en Zwitserland hebben dat al eerder geregeld. Het burgerinitiatief 'End the Cage Age' zet extra druk op deze ontwikkelingen door aan de Europese Commissie te vragen om een verbod op gebruik van kooien voor boerderijdieren.

Marktperspectief voor BigLife

De innovatie BigLife past uitstekend in deze ontwikkelingen en kan het vrijloopkraamhok een extra stimulans geven, waardoor meer zeugenhouders ervoor kiezen. Het idee van Baijens is al vrij ver uitgewerkt en gaat begin 2023 de markt op. 'In de biologische varkenshouderij, maar ook in landen waar vrijloopkraamhokken verplicht worden, is er veel marktperspectief', aldus een dolblije Baijens. Naast de eretitel zal Baijens worden ondersteund met kennis en ervaring om het idee tot realisatie te brengen.

Bronnen

(1)

Meer informatie

(3)