Nieuws

Minder teken door de droogte

Door de droogte daalt het aantal tekenbeten. De teken verstoppen zich om uitdroging te voorkomen. Maar blijf wel goed opletten in bossen en nabij water.

Teken zijn kleine platte spinachtige dieren die in het hele land voorkomen in bossen, duinen, heidegebieden, beschutte weilanden, parken en tuinen. Iedereen die buiten bezig is, kan in aanraking komen met een teek. Teken zitten vaak in de beplanting, in hoog gras bijvoorbeeld. Wanneer dieren of mensen langslopen, kunnen ze meeliften. Ze kruipen dan naar beschutte warme plekjes op je lichaam, knieholtes, oksels of bilspleet bijvoorbeeld om bloed te zuigen. Het gevaar schuilt niet in de tekenbeet zelf, maar in de ziekten die teken over kunnen dragen, zoals de ziekte van Lyme.

500.000 tekenbeten

In juni en juli worden jaarlijks de meeste tekenbeten verwacht, zo rond de 500.000. In juli dit jaar daalde het aantal meldingen door de droogte echter heel sterk, bericht onder andere NatureToday. Teken verstoppen zich om uitdroging te voorkomen. Er zijn nog wel teken op vochtiger plaatsen, zoals in het bos of bij het water. Let dus altijd goed op. Jaarlijks zijn er circa een miljoen tekenbeten, waarvan 27.000 mensen de ziekte van Lyme krijgen.

Check

Als je in de natuur bent geweest, is het verstandig bij thuiskomst goed te controleren op tekenbeten. Als je gebeten bent door een teek, kun je deze in vier stappen aanpakken. Verwijder deze dan met een speciale tang en neem contact op met de huisarts als je uitslag of andere klachten krijgt.

(Bron foto Flickr; Fairfax County)