Nieuws

Mineralen voor melkgeiten

Mineralen zijn onmisbaar voor een goede gezondheid, productie, groei en ontwikkeling van geiten. Het luistert vrij nauw. Maar hoe weet je of ze genoeg mineralen krijgen? Dat kun je meten.

Geiten hebben mineralen nodig. Er zijn er verschillende. Van de mineralen als calcium, fosfor, chloride, kalium, magnesium en natrium hebben ze meer nodig. Dat zijn de macro-elementen. Van sommige elementen hebben ze maar weinig nodig, niet meer dan microgrammen per dag. Dat zijn de spoorelementen zoals koper, kobalt, jodium, zink, selenium, ijzer, mangaan, chroom en molybdeen.

Mineralenvoorraad

Het is belangrijk dat geiten voldoende mineralen binnen krijgen, niet te veel en niet te weinig. De voorziening van mineralen kun je bepalen aan de hand van het bloed en de lever. De meeste mineralen bevinden zich in de lever. De voorraden zijn een afspiegeling van wat de dieren de voorafgaande vier tot acht weken binnen kregen via het voer en drinkwater. De gehalte van mineralen in het bloed geven meer inzicht in de actuele opname van elementen uit het voer.

Onderzoek

Met een nieuwe methode is het mogelijk de spoorelementen koper, zink, selenium en jodium in bloed te onderzoeken. Vakblad Geitenhouderij bericht hierover in het artikel 'Mineralen en spoorelementen bij (melk)geiten'. Meer informatie vind je op de website van de Gezondheidsdienst voor Dieren.

Van die vier spoorelementen die je in het bloed kunt aantonen zijn afkapwaarden berekend. Afkapwaarden zijn de waarden waarboven of waaronder verschijnselen van overmaat of tekorten zichtbaar kunnen worden.

(Bron foto: Wageningen UR Livestock Research)