Nieuws

Mobiele bestrijdingsunit voor bestrijding Japanse duizendknoop

De Japanse duizendknoop is lastig te bestrijden. Vaak moet je een behandeling herhalen voor je resultaat hebt. Maar met een nieuw ontwikkelde mobiele bestrijdingsunit kun je deze invasieve exoot in één keer aanpakken.

Japanse duizendknoop (Fallopia japonica) is een lastig te bestrijden onkruid. Deze soort wordt gerekend tot de meest invasieve exoten. De plant vermeerdert zich via wortelstokken en de plant kan tot een meter of vier diep wortelen. De soort verdringt niet alleen andere planten, de wortels kunnen ook schade veroorzaken aan rioolbuizen, wegen, funderingen en gebouwen.

Bestrijding blijkt in de praktijk lastig. Er zijn al verschillende bestrijdingstechnieken bekend, zoals behandeling met stroom, heet water of glyfosaat. Om de plant te bestrijden, moet je de behandeling een paar keer herhalen. Grond afgraven is wel effectief.

Bestrijdingsunit

Johan van den Herik uit Harskamp heeft een mobiele bestrijdinsunit ontwikkeld waarmee je de Japanse duizendknoop in één behandeling kunt aanpaken, schrijft vakblad Tuin en Park Techniek in een artikel. Deze unit is een mobiele variant van een thermische verhitter, waarbij de grond wordt afgegraven en ter plekke wordt behandeld. De grond wordt vervolgens meteen weer verdeeld op de locatie.

De grond wordt eerst gezeefd, zodat de dikkere worteldelen uit de grond worden gehaald. De rest van de grond wordt weer gezeefd, waarbij opnieuwe uitgezeefde worteldelen extra worden verhit. Met die unit kun je zo'n 50 m³ grond per dag behandelen.

Goede bestrijdingsresultaten

Uit een proef die door Wageningen University & Research in samenwerking met Probos en Tree O Logic is uitgevoerd, bleek dat de bestrijdingsresultaten verrassend goed zijn. Er werd een bestrijdingspercentage van 99% gemeten.

De unit is toepasbaar voor onbebouwde locaties. Omdat je grond niet hoeft te verplaatsen, bespaar je op kosten en beperk je het risico dat je Japanse duizendknoop onbedoeld verspreidt.

Artikelen uit Tuin en Park Techniek zijn niet vrij toegankelijk. Om de artikelen te kunnen lezen, kun je een gratis account aanmaken.

(Bron foto: Flckr, Jon Sullivan)