Nieuws

Mogelijk landelijke regels voor preventie hondenbeten

Rennende honden - Richard Chaff via Shutterstock
Bron foto: Richard Chaff, Foto (Shutterstock license)
Samenvatting
  • Onderwerp
    honden, bijtincidenten
  • Interessant voor
    huidierhouders, dierenartsen, beleidsmakers, provincies
Bekijk de bronnen
Plastisch chirurgen registreerden in ongeveer anderhalf jaar tijd zo'n 100 ernstige bijtincidenten door honden. In de Tweede Kamer komt naar verwachting deze maand een motie ter stemming die verplicht stelt dat hondeneigenaren een cursus moeten doen.

De plastisch chirurgen van de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC) registreerden het aantal bijtincidenten waarbij een operatie nodig was. De vereniging stelt dat de 100 geregistreerde incidenten een onderregistratie is, omdat niet alle slachtoffers worden gezien door een plastisch chirurg. Veel slachtoffers zijn jong: 44% jonger dan 8 jaar en 11% is baby. De NVPC pleit voor krachtige en centrale geregelde maatregelen. "Het zijn desastreuze letsels", zegt plastisch chirurg Nick Brinkman van NVPC. "Mensen kunnen er hun hele leven schade van ondervinden en dan hebben we het nog niet eens over psychische impact."

“Mensen kunnen er hun hele leven schade van ondervinden en dan hebben we het nog niet eens over psychische impact.”

Plastisch chirurg Nick Brinkman, 2023

Geen verplichting cursus

Op dit moment is er geen landelijk beleid voor het melden van bijtincidenten. Ook voor het voorkomen van bijtincidenten of de nazorg na een dergelijk incident zijn er geen algemeen geldende regels. Iedere gemeente heeft hiervoor zijn eigen beleid.

Ook Tweede Kamerlid Frank Wassenberg (Partij voor de Dieren) wil landelijke maatregelen. "Je kunt dat niet aan gemeenten alleen overlaten." Daarom diende hij een motie in, samen met Caroline van der Plas (Boer Burger Beweging). Zij willen dat er een landelijke verplichting komt voor toekomstige hondeneigenaren om een cursus te doen. De verwachting is dat deze maand de motie ter stemming komt in de Tweede Kamer.

Gemeenten kunnen bijtincidenten melden in het Landelijk Honden Dossier, maar ze zijn dat niet verplicht. Slechts 50 gemeenten van de 342 registeren in het dossier. In de periode 2021 tot augustus dit jaar waren dat 555 bijtincidenten. Dat zijn zowel hond-hond als hond-mens bijtincidenten.

Niet alleen ras is bepalend

Bijtincidenten zijn al lange tijd onderwerp van zorgen, waarbij de focus vaak lag op zogenaamde hoogrisicohonden. Dat is een verzamelnaam voor honden voor honden met een hoge aanvalsbereidheid in combinatie met een krachtige en vasthoudende beet. In de maatschappij worden ze meestal ‘vechthonden’ genoemd.

In het onderzoeksrapport ‘The safe dog project’, uitgevoerd in opdracht van het ministerie van LNV, staat de conclusie dat niet alleen het ras van een hond bijdraagt aan het bijtrisico. Naast hondkenmerken noemt het rapport als voorbeeld ook factoren bij de eigenaar en situationele factoren. Dit is inmiddels ook de lijn die het ministerie aanhoudt in hun beleid.

De motie van Wassenberg en Van der Plas geldt voor eigenaren van alle honden. Wassenberg zegt hierover: "Je zou verwachten: hoe groter de hond, hoe gevaarlijker. Voor een deel is dat ook zo, maar de baasjes voeden de hond op, die leren de hond gedrag aan of af. Daar ligt één van de sleutels voor de oplossing van het probleem."