Mogelijkheden voor zeewier als voedselbron
De wereldbevolking groeit, het areaal landbouwgrond neemt af door verzilting, verwoestijning, erosie en uitputting en de beschikbaarheid van zoet water neemt af. Voor zeewierteelt liggen er nog wel veel mogelijkheden. Wereldwijd is zo’n 48 miljoen vierkante kilometer zee geschikt voor zeewierteelt, zegt Dolfi Debrot van Wageningen University & Research in een blog. Om iedereen te kunnen blijven voeden is het logisch naar voedsel uit plantaardige en duurzame bronnen te kijken. Zeewier is heel gezond, voedzaam en heel efficiënt in gebruik.
Zeewier bevat veel goede en gezonde vetten, eiwitten, vitamines en mineralen. 'Het is een soort superfood' aldus Debrot. Je kunt het verwerken in andere producten zoals sappen en babyvoedsel of zeewiersnacks. En je kunt het ook gebruiken als veevoer. Anders dan granen, soja en mais, is zeewier heel efficiënt in gebruik.
Schone teelt
Toch wordt zeewier nog weinig geteeld. Uit onderzoek blijkt dat je zeewier in 132 landen zou kunnen telen, maar er zijn niet meer dan 37 landen waar zeewierteelt plaatsvindt. In Indonesië wordt zeewier op grote schaal geteeld voor de export, vooral in de kuststreek. De teelt is een schone teelt want zeewier haalt de nutriënten zelf uit het water.
Bemesting is niet nodig. Bovendien werkt zeewier waterzuiverend en is daarom goed te combineren met garnalenteelt. Omdat de zeewier de meststoffen afkomstig van de garnalen uit het water haalt, blijft het water schoon en blijven garnalen gezond. .
Debrot voert met een team van twintig Wageningse wetenschappers onderzoek uit in Indonesië. Zo willen ze weten welke zeewiersoorten het meest geschikt zijn voor teelt en consumptie. En hoe kun je mensen zo ver krijgen dat ze meer zeewier eten?
(Bron foto: Mike Birdy via Pexels)