Monitoring plagen basis geïntegreerde bestrijding
Een juiste aanpak van ziekten in plagen in de glastuinbouw begint met herkennen en signaleren. Je moet tijdig weten weet welke plagen er in je teelt aanwezig zijn. Je moet ze daarom in een vroeg stadium kunnen herkennen. Met dat idee heeft het Vlaamse Proefcentrum voor Sierteelt (PCS) een brochure 'Monitoring van plagen en nuttigen in de glastuinbouw' uitgebracht.
Monitoren
Naast een beschrijving van de belangrijkste ziekten en plagen in de glastuinbouw, leggen de auteurs van de brochure ook uit hoe je moet monitoren. Welke insecten vind je in de kop van de plant, welke in de bloem, en welke juist lager in het gewas. Er wordt uitgelegd hoe je vangplaten, vanglampen of feromoonvallen kunt gebruiken. Ook de Berlese trechter wordt genoemd, een trechter me een zeef om insecten te vangen.
Geïntegreerde bestrijding
Hoofdstuk 4 in de brochure besteedt aandacht aan natuurlijke vijanden. Welke zijn er? Waar werken ze tegen? Hoe zet je ze uit? Wanneer pas je ze toe? In een aantal oudere artikelen in Vakblad Sierteelt & Groenvoorziening legt PCS uit hoe geïntegreerde bestrijding of IPM (Integrated Pest Management) werkt. Zo zijn er de acht geboden van IPM die in een serie van acht artikelen besproken wordt.
(Bron foto: Pixabay)