Nieuws

Mycorrhiza goed voor gras en schimmel

Een mycorrhiza is een symbiose van schimmels met plantenwortels, waar allebei de organismen voordeel van hebben. De plant levert suikers aan de schimmels, die op hun beurt voedingsstoffen en water uit de bodem halen en via de gemycorrhizeerde wortels aan de plant leveren.

In het artikel 'Mycorrhiza op gras van greens' wordt gekeken naar de effecten van mycorrhiza op het gras van golfbanen. Mycorrhiza kunnen volgens onderzoek veel positieve effecten kan hebben op grasplanten, zoals een betere water- en voedingsopname, een hogere tolerantie voor droogtestress en een verbeterde weerstand tegen ziektes. Toch kon er in het onderzoek niet direct worden aangetoond dat de kwaliteit van gras met meer mycorrhiza-schimmels op greens beter was. Onderzoeker Tina Elida Andersen: "Dat heeft er waarschijnlijk mee te maken dat jullie de greens gewoon 'te goed' verzorgen. Ze hebben gemakkelijk toegang tot water en voeding. Daarom is het gras op greens niet zo afhankelijk van mycorrhiza als planten in de vrije natuur."

Anders bemesten

Volgens het artikel 'Agrifirm komt als eerste met een marktklare oplossing voor mycorrhiza in grassoortvelden' heeft het toepassen van mycorrhiza-schimmels op grasvelden alleen zin na goed bodemonderzoek, want de schimmels moeten ook de kans krijgen om te groeien. Daarnaast is het volgens het artikel ook belangrijk om de bemesting goed af te stemmen op het behoud van de mycorrhiza. Kunstmest kan namelijk een negatief effect hebben op de samenwerking tussen de schimmel en de plant.

(Bron foto: Pixabay)